rijksvoorlichtingsdienst
28 mei 2013 ­ 17:08
staatssecretaris frans weekers bezoekt china
28 mei 2013 ­ 17:08
staatssecretaris frans weekers leidt van donderdag 30 mei tot en met donderdag 6 juni een nederlandse missie naar china (beijing, shenzhen, hong kong). de staatssecretaris zal onder meer een nieuw bilateraal belastingverdrag tekenen met de chinese overheid en nederland als vestigingsland voor chinese ondernemingen onder de aandacht brengen.

voor bedrijven die overwegen activiteiten in europa te starten of uit te breiden, is nederland als 'gateway to europe' aantrekkelijk. het fiscaal vestigingsklimaat zullen zij veelal meewegen in hun keuze om zich in een land te vestigen.

tijdens de missie worden zowel in beijing, shenzhen en hong kong bedrijven bezocht die op dit moment nadenken over investeringen in europa. daarnaast zal de staatssecretaris onder meer spreken tijdens het investment forum 'doing business in europe,' georganiseerd door het netherlands foreign investment agency. doordat nederland met veel landen een belastingverdrag heeft en omdat nederland een stelsel kent waarbij bedrijven vooraf veel zekerheid wordt geboden, heeft nederland internationaal opererende bedrijven veel te bieden.

tijdens de reis is ook tijd ingeruimd voor gesprekken met collega bewindspersonen.zo staan er in beijing ontmoetingen op de agenda met zijn counterpart van het ministerie van financiën, met de vice-commissioner of the state administration of taxation en de minister of the general administration of china customs. in hong kong spreekt de staatssecretaris met de financial secretary en de commissaris van de hong kong customs & excise. tevens bezoekt hij de port & maritime command center en de haven van hong kong.

het kabinet rutte-ii wil nederland beter op de kaart te zetten en heeft daarvoor een internationale reisagenda opgesteld. met deze reis levert staatssecretaris weekers zijn bijdrage aan dit kabinetsvoornemen. weekers: 'nederland heeft bedrijven die zich in ons land willen vestigen veel te bieden. daarom vind ik het belangrijk dat bedrijven in china als ze nadenken over een europese vestiging, die pluspunten goed kennen. dat kan nederland werk en werkgelegenheid opleveren en dat kunnen we zeker in deze tijd goed gebruiken.'

de missie wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het netherlands foreign investment agency (nfia), een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van economische zaken. de nfia helpt en adviseert bedrijven uit het buitenland bij het opzetten, uitrollen en/of uitbreiden van hun internationale activiteiten in nederland. de nfia is ruim 30 jaar geleden opgericht en heeft sindsdien zo'n 2.800 ondernemingen uit bijna 50 landen ondersteund bij het opzetten dan wel uitbreiden van hun internationale activiteiten in nederland.

Deel: ' Staatssecretaris Frans Weekers bezoekt China '


Lees ook