Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Staatssecretaris opent vijfde baan

De vijfde baan van Schiphol is na dertig jaren van discussie, denkwerk en voorbereiding een feit. De baan die de naam Polderbaan meekreeg, is vanmiddag geopend door demissionair staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat.
Met de komst van de vijfde baan kan de luchthaven doorgroeien naar 600.000 vluchten per jaar. Dat zijn er bijna 200.000 meer dan het aantal vluchten dat nu jaarlijks wordt verwerkt. De staatssecretaris sprak in haar speech over de economische groei die dit met zich meebrengt: Een miljoen extra passagiers op Schiphol, betekent een half miljard euro meer welvaart in de regio, wat gemiddeld 8.600 extra arbeidsplaatsen oplevert. Dat zijn toch cijfers waar je onder de huidige economische omstandigheden niet aan voorbij kunt gaan, aldus Schultz.
De staatssecretaris benadrukte dat met de komst van de vijfde baan, de groei van Schiphol niet tot een einde komt. Dankzij deze baan blijft Schiphol een mainport in Europa. Maar we zoeken nu al gezamenlijk naar meer ruimte voor groei na 2010. Vandaag open ik de vijfde baan, maar er loopt al weer een onderzoek van de luchtvaartsector naar een zesde.

Zoekwoorden:

Deel: ' Staatssecretaris opent vijfde baan '
Lees ook