Staatssecretaris reikt prijs uit aan winnares Wiskunde Olympiade


Michelle Sweering (16) wint Wiskunde Olympiade met perfecte score

Eindhoven, 20131107 -- Michelle Sweering (16) uit Krimpen a/d IJssel heeft de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2013 gewonnen. Op vrijdagmiddag 8 november ontvangt zij uit handen van staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker haar eerste prijs tijdens de prijsuitreiking op de Technische Universiteit Eindhoven. Van alle deelnemers aan de finale van de Wiskunde Olympiade was Michelle de enige die een volle score wist te behalen. Ook in eerdere rondes liet zij nergens een punt liggen.

Vrijdag zijn er prijzen te vergeven in de drie categorieën 6eklas, 5eklas en 4eklas en lager. In elke categorie vallen vijf leerlingen in de prijzen. Zij zullen geldbedragen ontvangen oplopend tot 250 euro, beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. Michelle zal de eerste prijs ontvangen in de categorie 6eklas. In de categorie 5eklas is Branco Baltussen uit Best de nummer 1, in de categorie 4eklas en lager wint Yuhui Cheng uit Rotterdam de eerste prijs.

De prijswinnaars weten al wel dat ze in de prijzen zijn gevallen, maar nog niet op welke plaats ze precies zijn geëindigd. Tijdens de prijsuitreiking zal de staatssecretaris de precieze uitslag bekend maken en de prijzen uitreiken aan de winnaars. Voor de staatssecretaris past de Wiskunde Olympiade perfect bij zijn ambitie om talentvolle leerlingen meer uit te dagen in ons onderwijs. In zijn brief aan de Tweede Kamer over toptalenten schreef hij recent: “Om talent meer zichtbaar te maken wil ik kijken hoe we talent een podium kunnen geven. Toptalenten verdienen het om in de schijnwerpers te staan. Wedstrijden zoals de Wiskunde Olympiade bevorderen een cultuur waarin presteren gestimuleerd wordt en uitblinken wordt gewaardeerd.”

Algemeen

De Nederlandse Wiskunde Olympiade bestaat al sinds 1962 en is bedoeld voor middelbare scholieren met belangstelling voor wiskunde. De speelse maar pittige opgaven testen de deelnemers op creativiteit en wiskundig inzicht en bieden een uitdaging aan excellente leerlingen. De eerste ronde van 2013 is in januari gehouden op 283 scholen in het hele land. In totaal bogen zich maar liefst 7424 deelnemers over de twaalf opgaven, dit waren bijna 2000 leerlingen meer dan het jaar ervoor. De beste 744 deelnemers hebben in maart verspreid over 12 universiteiten meegedaan aan de tweede ronde. Uit deze deelnemers zijn 143 leerlingen geselecteerd voor de finale.

Finale

De finale van de Wiskunde Olympiade vond plaats op vrijdag 13 september 2013 op de Technische Universiteit Eindhoven. De finale bestond uit vijf open opdrachten met elk een maximale score van 10 punten. Voor deze opgaven was drie uur beschikbaar. De beste vijf leerlingen uit elke categorie krijgen een prijs. Bij een gelijke score in de finale bepaalt het aantal punten uit de vorige rondes de einduitslag.

Nationale selectie

Samen met nog 19 andere veelbelovende finalisten krijgen deze 15 prijswinnaars een uitnodiging voor een intensief trainingsprogramma in de periode november t/m juni. Uit deze nationale selectie zullen zes leerlingen geselecteerd worden voor het team dat Nederland vertegenwoordigt bij de Internationale Olympiade in Zuid-Afrika. Daarnaast worden er vier meisjes geselecteerd voor de European Girls’ Mathematical Olympiad in Turkije en tien leerlingen voor de Benelux Mathematical Olympiad in België. Het trainingsprogramma vindt plaats onder leiding van Birgit van Dalen (Universiteit Leiden, Aloysius College Den Haag) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Utrecht).

De olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC financial markets, Centraal Bureau voor de Statistiek, Texas Instruments, Compositio, Cito, Freudenthal Instituut, NVvW en Spinoza Fund Ieke Moerdijk.


Deel: ' Staatssecretaris reikt prijs uit aan winnares Wiskunde Olympiade '
Lees ook