Ministerie van Algemene Zaken

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST

Persbericht
22 juli 2002

VERKLARING VAN STAATSSECRETARIS BIJLHOUT VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

De Rijksvoorlichtingsdienst deelt mede dat mevrouw Ph. Bijlhout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hedenavond de volgende verklaring heeft afgelegd:

'Ik ben in Suriname korte tijd bij de Volksmilitie geweest, ik heb dat nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik ben uit de militie gegaan, vanwege het militaire karakter. Ik herinnerde mij dat dat voor de december-moorden van 1982 was. Naar nu blijkt is dat later geweest. Dat betekent dat ik premier Balkenende verkeerde informatie heb gegeven.

De decembermoorden heb ik altijd veroordeeld, dat is een zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis. Ik hoop dan ook dat de daders ooit berecht zullen worden.

In die tijd deed ik sociaal-maatschappelijk werk bij de overheid. Mijn werkzaamheden hadden nooit een militair karakter. Ik heb niets gedaan dat ik niet met mijn geweten in overeenstemming kan brengen of waarover ik me moet schamen.

Voor wat betreft de foto's: die waren niet in mijn bezit. Ik kende ze ook niet. Ik heb inderdaad één maal deelgenomen aan een militair trainingsweekend.

Ik wil het nieuwe kabinet niet belasten met deze kwestie en ik heb daarom besloten mijn ontslag aan te bieden aan H.M. de Koningin.'

RVD, 22.07.2002, 21.55 uurZoekwoorden:

Deel: ' Staatssecretaris SZW Bijlhout treedt terug '
Lees ook