ministerie van economische zaken - persbericht 054

datum: 15-04-1999

staatssecretaris ybema met handelsmissie naar egypte

staatssceretaris gerrit ybema van economische zaken bezoekt van 19 tot en met 22 april 1999 egypte, op uitnodiging van de egyptische minister van handel, dr. ahmed a. goweili. hij wordt vergezeld door een delegatie van 26 bedrijven, die vooral actief zijn op het gebied van infrastructuur, milieutechnologie, waterbeheer, financiele dienstverlening en energie. de voorzitter van de nederlandse export combinatie, g.j. van den akker, leidt de bedrijvenmissie.

op het programma staan bezoeken aan cairo, alexandrie en sadat city. daar praat ybema met egyptische bewindslieden, havenautoriteiten en organisaties op het gebied van investeringen. verder opent hij seminars van het nederlands transport & logistiek platform (ntp), de netherlands rail association en de sadat city investors association. daarnaast worden bezoeken aan bedrijven gebracht. belangrijk onderdeel van de gesprekken is de toekomstige haven port said east bank, aan de monding van het suezkanaal. het ntp heeft met behulp van het psom (programma samenwerking opkomende markten) een masterplanstudie verricht voor dit project en kijkt nu naar de uitvoering. naast het aanleggen van de haven zelf, gaat het onder meer om verbindingen met het achterland en een industrieel/economische zone.
de bedrijven hebben een apart programma, dat op onderdelen spoort met dat van de staatssecretaris.

de egyptische regering volgt een beleid van economische hervormingen, privatisering en liberalisering. de economische groei schommelt rond de vijf procent en de inflatie tussen de vier en vijf procent. het nederlandse bedrijfsleven vindt steeds meer zijn weg in egypte. ons land investeert er namelijk fors. afgelopen jaar werd in heel afrika voor ruim 1,2 miljard gulden geinvesteerd, waarvan 360 mln. in egypte. sinds vorig jaar is er een investeringsbeschermingsovereenkomst met egypte.

de uitvoer van nederland naar egypte bedroeg 792 mln. gulden in 1997 en bestond voor een belangrijk deel uit machines en vervoermaterieel. ingevoerd werd voor 222 mln. gulden.

Deel: ' Staatssecretaris Ybema met handelsmissie naar Egypte '
Lees ook