Gemeente Heerlen

home

Stadsarchief Heerlen ontwikkelt beeldmerk voor archieven

Het Stadsarchief Heerlen presenteert als eerste archiefdienst in Nederland een beeldmerk dat symbool staat voor archieven. Dit is een nationale en internationale primeur. Het pictogram is vanaf vandaag te zien op de bewegwijzeringborden in de stad. Voor andere culturele instellingen bestaan al lang beeldmerken zoals het opengeslagen boekje voor bibliotheken en de Griekse tempel voor de musea. Voor archieven ontbrak dit tot nu toe. Het beeldmerk voor archieven is een opgerold stuk perkament met daaraan een zegel.

Het Stadsarchief Heerlen streeft voortdurend naar kwaliteitsverbetering van de dienstverlening. Als basis hiervoor gebruikt zij het kwaliteitshandvest dat ontworpen is door de Nederlandse koepel van erfgoedinstellingen: de DIVA (Vereniging voor de Documentaire Informatievoorziening en het Archiefwezen). In dit kwaliteitshandvest worden normen gesteld voor excellente dienstverlening. Deze lopen uiteen van het minimum aantal dagen waarbinnen een brief beantwoord moet worden, het aantal beschikbare vierkante meters per bezoeker in de studiezaal tot de informatiewaarde van de website. Binnen dit pakket van eisen valt ook een goede bewegwijzering in de gemeente. De Projectgroep Kwaliteitsverbetering van het Stadsarchief heeft samen met de dienst Openbare Werken een pictogram ontworpen dat in één oogopslag bezoekers duidelijk maakt dat het hier om een archiefinstelling gaat. Gekozen is voor een opgerold stuk perkament met daaraan een zegel.
Ook andere archiefinstellingen in Nederland zijn op zoek naar een pictogram dat gebruikt kan worden voor onder andere de bewegwijzering. Verwacht wordt dat in de toekomst veel archieven het pictogram afkomstig van het Stadsarchief Heerlen zullen overnemen en gebruiken binnen hun gemeente.Daarmee wordt de 'mission statement' weer onderstreept:
Stadsarchief Heerlen: sterk in de toekomst van het verleden.

Gemeente Heerlen, 26 maart 2003
Afdeling Communicatie
Doyna Genet, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

Deel: ' Stadsarchief Heerlen ontwikkelt beeldmerk voor archieven '
Lees ook