Gemeente Kampen

PERSBERICHT

Stadsbrug Kampen dingt mee naar de Omgevingsarchitectuurprijs 2000

De gemeente Kampen en het architectenbureau Zwarts & Jansma hebben de nieuwe stadsbrug aangemeld voor de omgevingsarchitectuurprijs 2000.

De omgevingsarchitectuurprijs is een initiatief van de stichting Omgevingsarchitectuurprijs(1993), waarin deelnemen de beroepsvereniging van stedenbouwkundigen, planologen, tuin- en landschapsarchitecten, de Hogeschool voor de Kunsten, Stadswerk Nederland, vereniging van fabrikanten van bestratingsmaterialen en straataankledingen en de cementindustrie. Het initiatief wordt ondersteund door de Bond Nederlandse Architecten.

De omgevingsarchitectuurprijs is de enige prijs die exclusief geldt voor de vormgeving en inrichting van de openbare buitenruimte en wordt toegekend aan projecten, die zijn gerealiseerd en opgeleverd in de periode tussen 4 februari 1998 en 4 februari 2000. Opdrachtgevers en ontwerpers van projecten in de openbare buitenruimte zijn uitgenodigd hieraan deel te nemen.

De prijsuitreiking vindt eens in de 2 jaar plaats. In 1994 betrof dit het Zilverpark in Lelystad, 1996 Nieuw Sloten in Amsterdam, van de 44 aangemelde projecten in 1998 werd de opnieuw ingerichte Vughterstraat te s-Hertogenbosch gekozen. De prijs bedraagt 50.000,-, waarvan 1/3 voor de ontwerper en 2/3 voor de opdrachtgever is. Dit bedrag moet binnen 1 jaar besteed worden aan de kwaliteit van de vormgeving van de openbare buitenruimte.

De projectpresentaties worden op 3 en 4 februari gehouden. Daar worden 5 projecten geselecteerd. Op donderdag 22 juni krijgt de uiteindelijke winnaar de omgevingsarchitectuurprijs uitgereikt. De projecten worden door de stichting getoetst in relatie tot hun omgeving, de functionaliteit ervan, de innovatie en culturele waarden, het modieuze of op rijping gestoelde karakter, beheer- en onderhoudskosten.

De opdrachtgever van de stadsbrug is de gemeente Kampen, waarbij het architectenbureau Zwarts&Jansma in samenwerking met combinatie Ingenieursbureau Kampen(Oranjewoud, Intersec en ABT) het ontwerp heeft verzorgd en de bouwcombinatie CBK(Ballast Nedam, Vermeulen Hollandia) de uitvoering.

Het bijzondere van het project Stadsbrug Kampen betreft: - Een gemeentelijk project dat de verbinding vormt tussen twee woonkernen over de rivier de IJssel
- De ligging tegen een beschermd stadsgezicht - De betekenis voor het langzaamverkeer is groot vanwege de bijzondere ligging (2 woonkernen en station)
- De bescherming van het langzaamverkeer tegen autoverkeer en wind en regen
- Het langzaamverkeer moet de ruimte functioneel doch ook als verblijfplaats kwalitatief als goed ervaren
- Het recreatieve element. Het rustig genieten van rivier, uitzicht op de IJssel en het stadsfront
- Een markant punt in de rivier met uitstraling - Een beheersbewust ontwerp met specifieke toepassingen

Zoekwoorden:

Deel: ' Stadsbrug Kampen dingt mee naar Omgevingsarchitectuurprijs '
Lees ook