Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Stadsparkwachters op cursus

Publicatiedatum: 31 januari 2003

In Leiden zijn acht stadsparkwachters actief, die toezicht houden op de veiligheid in de parken. Zij hebben dezelfde bevoegdheden als elke burger. Dat betekent signaleren, constateren, rapporteren en -in sommige gevallen- direct de politie bellen.

Tijdens een cursusdag leerden zij meer hierover, onder begeleiding van wijkagent Willem van Vliet.

MILIEU EN BEHEER - Willem van Vliet zit al 23 jaar in het vak, en geeft vaker cursussen, onder andere aan beveiligingsbeambtes. Hij heeft dus al de nodige ervaring. Zijn doel is voornamelijk om de stadsparkwachters bewust te maken van de verschillende mogelijkheden die zij hebben als zij te maken krijgen met een confrontatie.

`Stadsparkwachters kunnen bezoekers van het park een gevoel van veiligheid geven, alleen al door er te zijn, maar soms moeten zij ook actie ondernemen' vertelt hij. `Mijn advies is altijd om je gezonde verstand te gebruiken. Probeer de situatie zo goed mogelijk in te schatten. Je mond is je sterkste wapen. Ik probeer altijd om klappen te voorkomen, voor mijzelf is het denk ik al zeven jaar geleden dat ik voor het laatst met fysiek geweld te maken had. Ik probeer mensen te leren naar andere oplossingen te zoeken. Bedenk ook wie je tegenover je hebt, als een wat kleinere stadswacht tegenover een beul van een vent staat, zeg ik tactisch gezien: laat maar gaan, probeer zo iemand rustig te krijgen. Bij echt gevaarlijke situaties weten de stadsparkwachters hoe ze zo snel mogelijk de politie kunnen laten komen'.

Net als iedere burger heeft een stadsparkwacht de bevoegdheid om iemand aan te houden wanneer iemand ter plaatse op heterdaad wordt betrapt. Daarna dient de aangehouden persoon direct overgedragen te worden aan de politie.

Willem van Vliet: `Wat stadsparkwachters aangeleerd wordt is dat ze de dief in het oog moet blijven houden. Dit wordt vaak te letterlijk genomen. In de cursus schets ik dit door zogenaamd een potlood te stelen van een cursist, en dan de deur uit te lopen. Op dat moment verliest de cursist zijn zicht op mij. Toch mag ik nog aangehouden worden, want het gaat om een onafgebroken achtervolging'.

Aansluitend op de cursus kregen de stadsparkwachters een kijkje achter de schermen op het politiebureau. Daarmee wordt onderstreept dat de stadsparkwachters samenwerken met de politie. De opgedane kennis kan direct in de praktijk toegepast worden.

Deze pagina is gewijzigd op 31-01-2003

Deel: ' Stadsparkwachters op cursus in Leiden '
Lees ook