Algemene Onderwijsbond


Stakingen in het onderwijs gaan door

Utrecht, 12 januari 1999
De gezamenlijke onderwijsbonden hebben minister Hermans hedenmorgen 12.00 uur laten weten dat ze zijn laatste bod voor een nieuwe onderwijs-cao definitief verwerpen. De oproep aan de leden in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en de bve-sector om in de week van 18-22 januari een dag het werk neer te leggen blijft van kracht.
De algemene loonsverhoging die minister Hermans gisteren aanbood, leidt in 1999 tot een stijging van gemiddeld 1,2 procent, een verbetering ten opzichte van zijn oude bod met 0,14 procent. Dit is onvoldoende als basis voor onderhandelingen. De algemene loonsverhoging die de bonden voor 1999 verlangen is 3,5 procent plus continuering van de eindejaarsuitkering van 0,5 procent. De kloof tussen eis en bod voor 1999 is derhalve 2,8 procent.

Het bod over het inhalen van achterstanden en de herstructurering van het loongebouw is bespreekbaar. De minister biedt een verkorting van de salarislijnen zodat de maxima een of twee jaar eerder worden gehaald. Degenen die al op de maxima zitten, zouden een compensatie krijgen. Dit bod van de minister staat tegenover de eis van de bonden van 1,75 procent voor dit onderdeel. Knelpunt is dat de minister wil dat met zijn bod het onderwerp 'achter stand' wordt afgesloten. Voor de onderwijsbonden is de eis slechts de eerste stap in een reeks die nodig is om de schade te herstellen die is opgelopen sinds 1992.

Deel: ' Stakingen in het onderwijs gaan door '
Lees ook