Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers


Persbericht 15 september 2001

TV-interview cockpitdeur-beleid

Vanmiddag heeft de Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) , dhr. Henk de Vries, meegewerkt aan een interview met SBS6 (Het Nieuws). Dit interview is vóór de uitzending opgenomen.

Door het, waarschijnlijk onbedoeld, selectief gebruiken van delen van de opname is de indruk gewekt dat de Vereniging van Nederlandse Verkeersvlieger (VNV) tegen het sluiten en op slot houden van de cockpitdeur bij onder andere de KLM zou zijn. Het tegendeel is echter waar.

Het standpunt van de VNV is als volgt:
In het licht van de gebeurtenissen is het gesloten houden van de cockpitdeur een verstandige maatregel. De zin daarvan is dat meer tijd wordt gecreëerd om in geval van een kaping b.v. de verkeersleiding te informeren over het feit dat het vliegtuig gekaapt is. Deze maatregel garandeert echter niet dat eventuele kapers zich onder geen omstandigheid toegang kunnen verschaffen tot de cockpit. Wanneer een passagier of lid van het cabinepersoneel wordt bedreigd kan de gezagvoerder uiteindelijk worden gedwongen de cockpitdeur toch te openen. Het is dan ook noodzakelijk dat op basis van de feiten die geleid hebben tot de gebeurtenissen in Amerika ook andere veiligheidsmaatregelen op korte termijn worden onderzocht.

De bewuste uitlating was een reactie op een recent voorstel om de cockpitdeur 'dicht te lassen' en de communicatie tussen de vliegers en het cabinepersoneel onmogelijk te maken. De VNV is van mening dat daaraan onacceptabele risico's voor de vliegveiligheid kleven.

Communiceren over persberichten kunt u via: secr@vnv-dalpa.nl

© VNV september, 2001

Deel: ' Standpunt VNV inzake cockpitdeur '
Lees ook