Stap in de wereld van botanische kunst

PERSBERICHT

Stap in de wereld van botanische kunst

workshop, lezing en rondleidingen in Het Noordbrabants Museum

’s-Hertogenbosch, 30 september 2015 - De tentoonstelling Botanische Kunst – Een bloemrijke wetenschap is op dit moment in Het Noordbrabants Museum te zien. Maar het museum biedt nog veel meer activiteiten! Dompel jezelf eens onder in de botanische wereld met een workshopdag, lezing of rondleiding.

Workshopdag botanisch tekenen & aquarelleren

Op zaterdag 17 oktober geven twee gerenommeerde botanisch kunstenaars, Ria van Elk-Van Altena en Wil Wessel-Brand, een workshop botanische kunst. Aan bod komt hoe u precies een bloem met bladeren natekent en waar u daarbij op moet letten. Ook gaat u aan de slag met aquarel. U leert hoe u een aquarel opzet, hoe u verf mengt, waar u kleur aanbrengt en waar juist niet. Kortom, de fijne kneepjes van het vak. Inspiratie kunt u opdoen tijdens een bezoek aan de tentoonstelling Botanische kunst – Een bloemrijke wetenschap. De workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Lezing Janneke Brinkman-Salentijn

Altijd al meer willen weten over het werk van botanisch kunstenaars en de geschiedenis van de Nederlandse bloemschilderkunst? Kom dan naar de lezing op 30 oktober van botanisch kunstenaar én biologe Janneke Brinkman-Salentijn. De pracht van een bloem of plant overbrengen op papier is voor haar een blijvende uitdaging. Janneke neemt u mee op een boeiende ontdekkingstocht door de natuur en laat zien hoe kunstenaars hierdoor geïnspireerd worden. Daarna kunt u de tentoonstelling bezoeken en is Janneke aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Rondleidingen

Onze rondleiders nemen u mee door de gehele tentoonstelling en laten u zien hoe bloemen en planten al eeuwenlang een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn voor kunstenaars. Van 18e-eeuwse tekeningen van Gerard van Spaendonck tot modern werk van kunstenaars als Erik Andriesse, Paul den Hollander, Arjan van Arendonk en Jan Cremer. Daarnaast komt u tijdens de rondleiding meer te weten over hedendaagse botanisch kunstenaars aan de hand van tekeningen en schilderingen van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland waaronder Anita Walsmit Sachs en Janneke Brinkman-Salentijn.

Praktische informatie

· Workshop: zaterdag 17 oktober van 11.30-16.30 uur. De kosten zijn € 85,- per deelnemer, incl. koffie/thee en materialen, excl. lunch en entree. Er is ruimte voor 15 deelnemers. Bij grote belangstelling wordt er een tweede workshopdag ingepland. Aanmelden kan via: reservering@hnbm.nl

· Lezing Janneke Brinkman-Salentijn: vrijdag 30 oktober. Ontvangst in de Statenzaal vanaf 11.00 uur. De lezing is van 11.30-12.30 uur. Kosten zijn €19,95 inclusief ontvangst met koffie/thee, iets lekkers én toegang tot het museum. Museumkaarthouders betalen in totaal €7,95. Aanmelden kan via: aanmelden@hnbm.nl

· Rondleidingen: De rondleidingen kunnen plaatsvinden van dinsdag t/m zondag tussen 11.15 en 15.30 uur gedurende de gehele periode van de tentoonstelling. De rondleiding duurt 50 minuten met maximaal 15 personen per rondleider. U kunt minimaal 2 weken vooraf reserveren via reservering@hnbm.nl. Per rondleiding zijn de kosten €65,-.

Deel: ' Stap in de wereld van botanische kunst '


Lees ook