Terug naar de Homepage Academiegebouw

Adres en Openingstijden De Hortus en Japan De Groene Schatkamer De Collectie Excursies, Workshops Programma 2000 Verhuur Wie is Wie in de Hortus Persberichten

Persberichten

Nieuwe persberichten

Stappen in de Tijd

Persbericht van 10 maart 2000

De Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland beleefde in zes eeuwen al vele veranderingen. Elke eeuw voegde zijn eigen planten en gebouwen toe aan het gezicht van de Hortus. De 16e eeuw de tulp en een Renaissancetuin. De 17e eeuw de wondere wereld van exotische planten en dieren in het Ambulacrum. De 18e eeuw subtropische planten van Kaap de Goede Hoop, en de bouw van de Oranjerie. De 19e eeuw planten-uitwisseling met 's Rijks Plantentuin te Buitenzorg op Java en de bouw van de eerste moderen tropische kassen. De 20 eeuw de zorg voor het wereldwijde florale erfgoed en publiekseducatie. De 21e eeuw: De Hortus nieuwe stijl met de nieuwe subtropische Wintertuin en herinrichting van de voortuin naar een ontwerp uit 1739.

De nieuwe Wintertuin, onder architectuur van Hubert Jan Henket, en de nieuwe voortuin (MTD Buys en Van Der Vliet Landschaps-architecten) zijn vlaggedragers voor de vaart waarmee de Hortus Botanicus vooruit wil. In de wintertuin wordt het functionele behoud van een deel van de monumentale Kaapse plantencollectie gecombineerd met een nieuwe entree, hortuswinkel en brasserie. Letterlijk topstuk van deze moderne kas is de loopbrug vanwaar een prachtig uitzicht op het bladerdak van de planten binnen en buiten geboden wordt.

U bent van harte welkom eens te komen kijken. Vanaf midden april wordt de Wintertuin in gebruik genomen voor het publiek. De lijst die achter dit eerste blad volgt geeft al aan dat er veel redenen zijn om de Leidse Hortus te komen bezoeken.

Op deze website zijn actuele persberichten na te lezen. Speciale aandacht wordt gegeven aan de aktiviteiten in het kader van de 400 jaar Nederland-Japan.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Stans van der Veen
Hortus Botanicus Leiden
Publiek en Informatie
telefoon 071 - 527 5144
fax 071 - 527 5199
e-mail veen@hortus.leidenuniv.nl

Programma 2000

mensenkas.jpg (10629 bytes)

Activiteiten in de Hortus Botanicus

zaterdag/zondag 15-16 april Museumweekend - een eerste kennismaking met de Wintertuin, de nieuwe subtropische kas waarin ook de winkel, entree en Brasserie 'De Hortus' gevestigd zijn. Entree gratis. 17 april - eind oktober

Verspreid door de Hortus is een beeldententoonstelling te zien van de Japanse kunstenaar Tetsuo Harada. Zijn stenen beelden in organische vormen vertolken zijn band met de natuur en de Leidse Hortus. Harada noemt zijn werk 'Earth weaving'. Door het plaatsen van zijn beelden over de hele aardbol wil hij wereldwijd mensen en ideeën bij elkaar brengen.
zondag 7 mei

Kimonoshow door Yunko Benoist. Mevrouw Benoist legt uit hoe kimono's gedragen worden en welke accessoires gecombineerd worden. In de pauze Japanse thee en Japanse koekjes.
Aanvang 14.00 uur in de tuin of bij slecht weer in de Oranjerie. Reserveren gewenst: 071 - 5277249.
zaterdag 13 mei Plantenmarkt - Hortusvriendendag. De traditionele voorjaars-plantenmarkt waar u bijzondere éénjarigen en vaste planten kunt aankopen evenals zomer-bolgewassen.
zaterdag 10 juni Cactusbeurs in de Oranjerie georganiseerd door de Vereniging Succulenta. Er zijn planten te koop en te ruil, informatie over kweek en onderhoud van cactussen en vetplanten. Bijenmarkt op de Sterrenwachtlaan. Entree gratis. zaterdag 10 juni - zondag 2 juli Stilstaan bij het Land van Wijk en Wouden, expositie over een beeldenroute in het Groene Hart in het Tuinhuis van de Hortus.
vrijdag 16 juni - zondag 1 oktober Eén van de onderdelen van het Leidse kunstproject Voices from Japan is het Revive Time Kaki Tree Project dat in de Oranjerie wordt gepresenteerd. Dit project werd in 1996 gestart door de bekende Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima en bestaat uit tentoonstellingen en workshops rondom een stek van de enige Kaki-tree die de atoombom op Nagasaki heeft overleefd en vruchten bleef geven. De boom werd hierdoor een symbool voor groei, ontwikkeling en toekomst en speelt nu de hoofdrol in organische kunstprojecen die over de hele wereld plaatsvinden. Organisatie i.s.m. CBK Leiden.
zondag 11 juni Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Leiderdorps Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. Een a capella programma met 19de en 20ste eeuwse composities geinspireerd op de natuur. Onder andere Britten's Flower Songs; Hindemith's Six Chansons; Brahms, etc. zondag 18 juni
Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Teresa Beaman, dwarsfluit en Mary Lou Paschal, piano.
Een reis door de muziekgeschiedenis. Composities van onder andere Vivaldi, Schubert en tal van Amerikaanse componisten. zondag 25 juni
Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Muziekproject 'De Japanse Tuin' - Integrale liederencyclus voor drie sopranen gecomponeerd door zes eigentijdse componisten. Geschreven op bekend-klassieke haiku-teksten (bijvoorbeeld Basho) en nieuw werk, in de Hortus geschreven. Uitvoerenden zijn onder andere Roberta Alexander, Gaudia Geijsen en Rachel Ann Morgan, begeleidt door pianisten Brian Masuda en Loes Ras. zondag 2 juli
Floraconcert, aanvang 14.30 uur - Duetten en liederen over bloemen en natuur door Sylvia Schlüter, alt-mezzo en een Engelse sopraan. Aan de vleugel begeleid door Elisabeth van Malden.
zaterdag 14 juli - zondag 27 augustus Symboliek in Japanse tuinen - presentatie in de Oranjerie over verborgen boodschappen in de tuinen van Japan. Grind blijkt water, een ronde platte steen de rug van een schildpad, een stapsteen een eiland.
augustus Morning Glory. Expositie in de wintertuin van 19e eeuwse historische Ipomoea-cultivars uit Japan in samenwerking met The National Museum for Japanese History. Een (levende) collectie winde-planten die nooit eerder in Europa te zien was met bloeiwijzen in bizarre vormen en kleurstellingen. 'Morning Glory' is de Engelse vertaling van het Japanse woord voor winde, 'asagao'. Asagao betekent in het Nederland 'het gezicht van de morgen' - de bloeitijd van de meeste windesoorten.
zondag 27 augustus Theeceremonie in de Oranjerie ter afsluiting van de tentoonstellingen 'Symboliek in Japanse tuinen' en 'Morning Glory'. Reserveren gewenst: 071 - 5277249.
zaterdag 2 september - zondag 17 september Sterrenzaad - Installatie in de Oranjerie van de Leidse astronoom/ kunstenaar Vincent Icke over de mogelijkheid van interstellair plantenleven en hoe deze planten er dan uitzien. Vincent Icke: 'Aardse planten hebben vormen aangenomen die ontstaan zijn door eisen die de planeet stelt: zwaartekracht, hitte en koude, droogte en vocht. Interstellaire planten die de gigantische ruimten tussen de sterren hebben gekoloniseerd zijn door de daar heersende krachten gevormd. De opgestelde werken laten astronomische waarnemingen zien van talrijke soorten interstellaire flora en zeldzame fossiele zaden die op buitenaardse planeten zijn aangetroffen.'
vrijdag 22 - zondag 24 september Japans cultureel weekend met Ikebana en Bonsai en andere Japanse kunst-uitingen georganiseerd de Nederlandse Ikebana Club, afd. Den Haag. Demonstraties en workshops. zaterdag 23 september - zondag 1 oktober Junior Museumweek: thema Reizen
zondag 8 oktober Wetenschapsdag - thema: Huis, tuin en keuken. Entree gratis.
zondag 17 december Kerstmarkt in de Wintertuin en tropische kassen.
Zondagwandelingen - Hortusverhalen op zondagmorgen Op de volgende zondagen worden er rondleidingen gegeven met een thema dat aan het seizoen verbonden is: 16 april - 14 mei - 11 juni - 9 juli
- 13 augustus - 10 september - 8 oktober - 12 november - 10 december. De start is om 12.00 uur bij de hoofdingang. Deelnamekosten zijn ƒ 10,- inclusief entree, begeleiding en koffie of thee. Bij grotere groepen aub vooraf aanmelden (071-5277249).Het Hortus Atelier
Er zullen dit jaar drie teken- en schilderworkshops gegeven worden onder deskundige leiding van Anita Walsmit Sachs en Inez Merhottein. De workshops omvatten vijf opeenvolgende woensdagen, elk in een ander seizoen, elk met een ander thema. Elke cursus begint met een rondleiding door de Hortus en uitleg over de te gebruiken techniek. De kosten per workshop zijn voor 5 hele lesdagen ƒ 325,- inclusief entree, koffie en rondleiding.
Deelname aan een workshop in dagdelen of zelfs een enkele dag is ook mogelijk.
De kosten voor een dagdeel bedragen ƒ 190,-.

Voorjaar in de Hortus 10, 17, 24 en 31 mei, 7 juni Zomer in de Hortus 23, 30 augustus en 6, 13 en 16 september Botanisch tekenen en schilderen 1, 8, 15, 22 en 29 november

Informatie over de workshops wordt gegeven door Inez Merhottein (070-3863940) en Anita Walsmit Sachs (070-3631034).De Floraconcerten
De floraconcerten vormen een jaarlijks terugkerend muzikaal evenement dat zich afspeelt in de monumentale omgeving van de Oranjerie. Zowel het publiek als de musici appreciëren de bijzondere sfeer van deze middagconcerten.

De floraconcerten bieden ruimte voor muziek uit alle tijden wat ook blijkt uit het programma-overzicht. Alle concerten beginnen om 14.30 uur. Kaarten kosten ƒ 17,50 (incl. entree). Voor reserveringen: 071-5277249.

zondag 11 juni

Leiderdorps Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. Een a capella programma met 19de en 20ste eeuwse composities geïnspireerd op de natuur. Onder andere Britten's Flower Songs; Hindemith's Six Chansons; Brahms, etc.

zondag 18 juni

Teresa Beaman, dwarsfluit en Mary Lou Paschal, piano. Een reis door de muziekgeschiedenis. Composities van onder andere Vivaldi, Schubert en tal van Amerikaanse componisten.

zondag 25 juni

Muziekproject 'De Japanse Tuin' - Integrale liederencyclus voor drie sopranen gecomponeerd door zes eigentijdse componisten. Geschreven op bekend-klassieke haiku-teksten (bijvoorbeeld Basho) en nieuw werk, in de Hortus geschreven. Uitvoerenden zijn onder andere Roberta Alexander, Gaudia Geijsen en Rachel Ann Morgan, begeleidt door pianisten Brian Masuda en Loes Ras.

zondag 2 juli

Duetten en liederen over bloemen en natuur door Sylvia Schlüter, alt-mezzo en een Engelse sopraan. Aan de vleugel begeleid door Elisabeth van Malden.Hortus Botanicus Leiden

Bezoekadres Rapenburg 73, Leiden
Postadres Postbus 9516, 2300 RA Leiden
Telefoon 071 - 527 5144
Fax 071 - 527 5199
E-mail hortus@hortus.leidenuniv.nl
Internet adres www.hortus.leidenuniv.nl

Open
1 maart - 1 november dagelijks 10 - 18 uur
1 november - 1 maart dagelijks m.u.v. zaterdag 10 - 16 uur Clusiustuin alleen op werkdagen geopend

Toegang
Dagkaart ƒ 8,-
Kinderen 4-12 jaar, CJP ƒ 4,-
Groepen vanaf 20 betalende pers. ƒ 4,- pp
MJK geldig
Rondleidingen op afspraak mogelijk (071-5275144)
Redacteur (Editor): Stans van der Veen
Tel. +31 (0)71 527 5144; E-mail Laatst gewijzigd (Last updated): 27 maart 2000

Deel: ' Stappen in de Tijd in de Hortus Botanicus in Leiden '
Lees ook