Gemeente Breda

27-09-2001

Start bouw Theehuis Valkenberg

Binnenkort start in het park Valkenberg de bouw van een nieuw theehuis. Daarmee is de ingrijpende herinrichting van het park geheel afgerond en heeft Breda er een bijzondere voorziening bij. Het theehuis wordt gebouwd in de buurt van de speelplek.

In 1996 koos een jury voor het theehuisontwerp van John Körmeling, de architect/kunstenaar, aan wie Prins Bernhard in 2000 de belangrijke David Roëll-prijs heeft uitgereikt. Het wordt een doorzichtig glazen gebouw van 80 m² met kelder en terras. Naast drankjes zullen er ook lunches en diners worden geserveerd.

De bouwkosten bedragen circa 1 miljoen gulden. De verantwoordelijkheid voor realisering en exploitatie wordt geheel gedragen door de firma Pierre de Jonge BV. De eigenaar van dit bedrijf wil hiermee als Bredanaar een extra impuls geven aan de uitstraling van de stad Breda. Inmiddels zijn contracten afgesloten met de nieuwe exploitanten die graag bij willen dragen aan een prettig en sfeervol theehuis.

De hoge kwaliteit van dit gebouw/kunstwerk is voor de Mondriaan Stichting aanleiding geweest een subsidie van 92.200,- te verstrekken. Omdat dit object op een bijzondere manier bijdraagt aan de kwaliteit en uitstraling van het Valkenberg en van de stad Breda levert de gemeente een bijdrage van nog eens 350.000,-.

Het theehuis is onderdeel van het vernieuwde park Valkenberg. In 1994 besloot de gemeenteraad tot een ingrijpende herinrichting van het park. Doel was om het park een meer open karakter te geven en daardoor bij te dragen aan de verlevendiging van de binnenstad. Naast forse ingrepen in het groen en de padenstructuur zijn een speelvoorziening en een horecavoorziening in het ontwerp opgenomen. De speelvoorziening, zandbak en speelhuis, is een ontwerp van landschapsarchitect Michael van Gessel en is inmiddels klaar. Met de bouw van het theehuis kan nu worden begonnen.

Breda, 27 september 2001

Deel: ' Start bouw Theehuis Valkenberg gemeente Breda '
Lees ook