Start internationale ideeënwedstrijd voor planning Helsinki South Harbour

South Harbour competitie zet koers uit voor ontwikkeling van Helsinki-kern

HELSINKI--(BUSINESS WIRE)-- 20110506 --

De Helsinki City Planning Department organiseert de South Harbour competitie als onderdeel van het World Design Capital Helsinki 2012 programma. Kandidaten wordt de taak gesteld een allesomvattend ideeënplan voor de South Harbour te creëren. Dit plan zal worden gebruikt als basis voor de ontwikkeling van het gebied in de toekomst.

Het wedstrijdgebied bevindt zich op een uiterst centrale locatie, die het gehele 23 hectare grote gebied van de South Harbour van Helsinki beslaat. Dit gebied vormt een belangrijk onderdeel van de identitieit van de stad. Het stedelijke profiel van de South Harbour uitmonding naar de zee kan als het visitekaartje van Helsinki worden beschouwd. Het historische centrum van Helsinki bevindt zich ook dicht bij de kust.

De wedstrijd heeft als doelstelling het gebied strakker in de stadsstructuur te integreren. Het idee is om de stadbewoners toegang tot de zee te verschaffen en hen de gelegenheid te bieden de stedelijke cultuur te ervaren en te creëren. Er wordt naar nieuwe gebruiksdoeleinden voor de gebouwen gezocht. Ook is de constructie van nieuwe gebouwen in het gebied mogelijk. Er zullen verder oplossingen voor de toeristenhaven en het verkeer worden ontwikkeld, omdat het transport van passagiersschepen hier zal blijven voortbestaan.

“Bij veel waterfrontprojecten gaat het erom de haven of niet meer in gebruik zijnde industriële gebieden nieuw leven in te blazen. Nu zijn we bezig met de planning van de meest waardevolle hoofdstadkern – een gebied dat op actieve wijze gebruikt wordt door de stadsbewoners en waar ook een drukke haven voor cruiseschepen bijhoort. Vandaag de dag is een groot gedeelte van dit gebied niet toegankelijk voor het publiek en wordt veel ruimte door parkeerplaatsen ingenomen,” zegt Tuomas Rajajärvi, hoofd van het City Planning Department van Helsinki, terwijl hij de uitdagingen beschrijft waarvoor verwacht wordt dat de mededingers met creatieve oplossingen zullen komen.

Tijdens het jaar van deze World Design Capital Helsinki zoekt de stad naar inspirerende middelen waarbij de bewoners betrokken kunnen raken bij de ontwikkeling van hun levensomgeving. Aan de wedstrijd lagen de resultaten van een onder bijna vijfhonderd bewoners uitgevoerd onderzoek over het gebied en de toekomst hiervan. De resultaten van deze enquête zijn voor de kandidaten beschikbaar.

De wedstrijd is voor iedereen open, en de kandidaten worden aangemoedigd designgroepen te vormen, bestaande uit specialisten op velerlei terrein. Tot de juryleden die de inschrijvingen zullen beoordelen, hoort de Amerikaanse architect, Steven Holl, die het Museum of Contemporary Art Kiasma in Helsinki ontworpen heeft.

De wedstrijdperiode loopt van 2 mei tot 30 september 2011. De inschrijvingen hiervoor lopen van 2 mei tot 30 september. De inschrijvingen voor de wedstrijd zullen in de herfst voor het publiek ter inzage beschikbaar worden gesteld op internet en in het informatie- en tentoonstellingscentrum Laituri. De resultaten zullen in de lente van 2012 worden gegeven. In totaal wordt er €165.000 aan prijzen uitgedeeld.

Op 27 mei 2011 kunt u gratis een lezing over de wedstrijd in Helsinki bijwonen. Het wedstrijdprogramma en de bijlagen kunnen van de wedstrijdwebsite worden gedownload op www.southharbour.fi

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
The Helsinki City Planning Department
Tuomas Rajajärvi, Hoofd van Helsinki City Planning Department
tel. +358-9-310-37100

tuomas.rajajarvi@hel.fi

Deel: ' Start internationale ideeënwedstrijd planning Helsinki South Harbour '
Lees ook