PERSBERICHT - 02 MEI 1999

ZATERDAG 8 MEI: 230 ROUTES MET RUIM 350 STARTPLAATSEN

Landelijke Fietsdag start dit jaar in Weert met opening Limburgs fietsroutenetwerk

Op visite bij de boer, een windturbine van dichtbij aanschouwen of een kijkje nemen in en molen? Dat kan op zaterdag 8 mei allemaal tijdens de ANWB/VVV Landelijke Fietsdag. Over het hele land zijn speciaal voor dit evenement meer dan 230 routes van ± 35 kilometer uitgezet, met meer dan 350 startmogelijkheden, veel bezienswaardigheden onderweg en volop gelegenheid om af te stappen. Naar verwachting zullen er meer dan 200.000 deelnemers zijn.

Routebeschrijvingen zijn op 8 mei voor ƒ5,- te koop bij de startpunten en al sinds 24 april in de voorverkoop bij deelnemende VVV-kantoren en ANWB-vestigingen. Een deel van de opbrengst is bestemd voor de Nederlandse Hartstichting.

Startschot
De officiële start van de 26e Landelijke Fietsdag vindt op 8 mei plaats in Weert. Om kwart over negen 's morgens lossen ANWB-hoofddirecteur mr. P.A. Nouwen en loco-burgemeester mevr. M. Gresnigt-Raemakers van de gemeente Weert daar onder toeziend oog van de plaatselijke schutterij het landelijk startschot.

Fietsroutenetwerk
Aanleiding hiertoe is de opening van het nieuwe, grensoverschrijdende fietsroutenetwerk, dat meer dan 1000 kilometer bestrijkt in Nederlands en Belgisch Limburg. De routes voeren door prachtige natuurgebieden en langs vele dorpjes en bezienswaardigheden. Eenderde van de fietsroutes loopt over autovrije paden.

Ook vanuit het officiële startpunt Weert van de Landelijke Fietsdag is binnen dit nieuwe netwerk een fietsdagroute uitgezet. De start daarvoor is in de Maasstraat, waar de hele dag feestelijke activiteiten zijn, zoals een gekke fietsenparade en optredens van het Gilde St. Catharine 1480 en de Stedelijke Harmonie St Antonius.

Uiteraard stapt men niet alleen in Weert op de pedalen. Op meer dan 350 andere polaatsen in het land gaan die zaterdagochtend vanaf 9 uur duizenden fietsliefhebbers op weg. Het evenement is geen wedstrijd. Onderweg is er alle tijd om af te stappen en iets te gaan doen.

Open dag
Zo houden dit jaar veel boeren en tuinders dit jaar open dag langs de fietsroutes. Zij presenteren zich onder de naam ‘Ondernemers van Nature’. Zij laten graag zien hoe zij duurzaam produceren hoog in het vaandel hebben staan. Een deel van de routes voert langs windturbines. Het Projectbureau Duurzame Energie geeft tekst en uitleg bij de opengestelde windturbines.

Ook dit jaar valt de Landelijke Fietsdag samen met de Nationale Molendag, wat betekent dat veel molens zijn te bezichtigen. Daarnaast zijn vele andere attracties, waaronder musea, in de routes opgenomen.

Routeverkoop en landelijke informatienummer
Routebeschrijvingen zijn op 8 mei tussen 09.00 en 13.00 uur voor ƒ5,- per stuk verkrijgbaar bij de startpunten en vanaf 24 april in de voorverkoop bij de deelnemende ANWB/VVV-kantoren.

Routes variëren in lengte van 30 tot 35 kilometer. Aan het einde van de fietsroute krijgen deelnemers bij inlevering van de afgestempelde kaart vóór 17.00 uur één medaille per kaart als aandenken.

Voor informatie over de startpunten van de Landelijke Fietsdag is vanaf 5 april een telefoonnummer opengesteld: 070-314 14 60. Daarnaast vindt men meer informatie over het evenement op de Lekker weg in eigen land internetsite: www.lekkerweg.nl

Fietsen voor de Nederlandse Hartstichting
De fietsers dragen met hun deelname bij aan een goed doel. Een deel van de opbrengst gaat naar de Nederlandse Hartstichting. Het geld wordt gebruikt voor de modernisering van De Hartenark in Bilthoven. Dit is een cursus- en vakantiecentrum voor hartpatiënten alsmede een conferentiecentrum voor patiëntenorganisaties en beroepsbeoefenaren.

Nederland Fietsland
De Landelijke Fietsdag vindt jaarlijks plaats op de tweede zaterdag in mei en is goed voor ruim 250.000 deelnemers. Initiatiefnemers zijn de VVV’s, ANWB en TROS. Het evenement maakt deel uit van de campagne Nederland Fietsland , die tot doel heeft het recreatieve fietsen in eigen land te stimuleren.

Voor meer persinformatie:

Toerisme & Recreatie AVN
Erika Walda, tel. 071-5605977
of Marcel Baltus, tel. 071–5605976

De Stichting Toerisme & Recreatie AVN is het samenwerkingsverband van ANWB, VVV’s en NBT ter bevordering van toerisme en recreatie in eigen land

Deel: ' Start Landelijke Fietsdag in Weert '
Lees ook