GGD NEDERLAND

Start landelijke vaccinatiecampagne meningokokken C

Start landelijke vaccinatiecampagne
meningokokken C voor ruim 3 miljoen kinderen

Utrecht, 10 mei 2002

Tussen 15 mei en 15 juni a.s. ontvangt een eerste groep van ruim anderhalf miljoen kinderen in Nederland de oproep voor de vaccinatie tegen meningokokken C. Na 15 augustus zal de tweede groep worden opgeroepen. Dit gebeurt in het kader van de landelijke vaccinatiecampagne .da.s goed gedaan!. tegen meningokokken C, de grootste vaccinatiecampagne ooit in Nederland uitgevoerd. De oproepset die de kinderen ontvangen bestaat uit drie onderdelen; een oproepbrief met registratiestrook, een algemene informatiefolder en gegevens over datum, tijdstip en locatie van de vaccinatie. De provinciale entadministraties zorgen ervoor dat alle kinderen en jongeren op naam de oproep ontvangen. De voorbereidingen voor deze campagne zijn in volle gang.

Deze campagne, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door GGD Nederland wordt uitgevoerd, verloopt in twee fases. Vanaf begin juni tot de zomervakanties worden de kinderen van 14 maanden tot en met 5 jaar en de kinderen van 15 tot en met 18 jaar gevaccineerd. Na de zomervakantie wordt de leeftijdsgroep van 6 tot en met 14 jaar gevaccineerd. Het RIVM en de SVM hebben gezorgd voor de aankoop van de vaccins.

Deze landelijke vaccinatiecampagne kenmerkt zich door haar grootschaligheid en complexiteit. De 44 GGD.en en 11 provinciale entadministraties hebben samen met de gemeenten circa 500 priklocaties geselecteerd: sporthallen, gymzalen, evenementenhallen en stadions. In totaal zijn meer dan 6000 medewerkers van de GGD.en, de entadministraties en andere zorginstellingen bij deze campagne betrokken. Er zijn speciale projectteams per regio geformeerd. In circa 7000 priklijnen per prikdag worden de vaccinaties onder toezicht van artsen uitgevoerd. Er is berekend dat per zogenaamde priklijn (drie
verpleegkundigen/assistenten, een arts en nog een vijftiental mensen voor logistiek, administratie, begeleiding, etc.) gemiddeld 80 vaccinaties per uur kunnen worden gegeven. Het totaal aantal te geven vaccinaties per locatie varieert van 1000 tot 30.000 per dag.

De vaccinatiecampagne wordt vanaf 15 mei a.s. op verschillende manieren bij het publiek onder aandacht gebracht.

Voor informatie over de landelijke vaccinatiecampagne meningokokken C is het gratis landelijke telefoonnummer op werkdagen van 9.00 en 21.00 uur geopend, 0800-3008051. Ook kan het publiek vanaf 16 mei a.s. terecht op de campagnewebsite via www.vaccinatie.minvws.nl

Vanaf 1 september 2002 wordt de vaccinatie tegen meningokokken C opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden en zal dan worden uitgevoerd door de thuiszorgorganisaties via de 1500 consultatiebureaus in Nederland.

---

---

Deel: ' Start landelijke vaccinatiecampagne meningokokken C '
Lees ook