X
X
X Gemeente Amsterdam


AANPAK MESSEN:

Einde inleveractie, start lik-op-stuk-beleid

Vandaag, 31 maart 1999, kan voor het laatst gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid om messen en andere steekwapens anoniem en ongestraft op het politiebureau in te leveren. Deze inleveractie ging op 1 maart van start en maakt onderdeel uit van een breder pakket maatregelen tegen bezit en gebruik van messen. De politie zal morgenmiddag bekendmaken hoeveel wapens er zijn ingeleverd.

Vanaf morgen, 1 april, zal de politie streng optreden tegen elke vorm van messenbezit. Ook wordt er in het district Binnenstad (tussen 22.00 en 07.00 uur) gelet op andere wapens en voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt zoals, honkbalknuppels, stukgeslagen flessen, schroevendraaiers en injectienaalden die duidelijk voor het gebruik als wapen zijn beoogd.

De Amsterdamse driehoek besloot vorig jaar prioriteit te geven aan de aanpak van het bezit en gebruik van wapens. Kern van deze aanpak is een lik-op-stuk-beleid waarbij op overtreding van de Wet Wapens en Munitie (WWM) met een snelle procedure wordt gereageerd. Met deze maatregelen wordt het al bestaande integraal veiligheidsbeleid voortgezet en geïntensiveerd. In het kader van het project 'Veilig in School' zijn convenanten gesloten om het wapenbezit op scholen aan te pakken.

Voor de inleveractie was door het College van Procureurs-Generaal toestemming verleend voor het instellen van een generaal pardon ten aanzien van messen gedurende de maand maart. Tijdens de actie werd een spotje onder de titel 'EEN MES DOODGEWOON?' op AT5 uitgezonden.

De televisiecampagne werd ondersteund met posters, boomerrangkaarten en met flyers in de vorm van kartonnen dummy's van messen. Die werden onder andere via scholen en in weekeinden op het Leidseplein en het Rembrandtplein verspreid. Ook de horecagelegenheden zelf gaan strenger op wapenbezit controleren.

Amsterdam, 31 maart 1999

Pb-34 Mirjam Otten 5522045

Zoekwoorden:

Deel: ' Start lik-op-stuk-beleid messenbezit in Amsterdam '
Lees ook