FABERGE ORGANISATIES

Ontroerend Goed

PERSBERICHT Abcoude 2 oktober 2001

De spoorbuurt in Abcoude staat een aardverschuiving te wachten: het spoor tussen Amsterdam en Utrecht wordt verdubbeld vanwege de hoge snelheidstrein. Voor de spoorbuurt van Abcoude betekent dit de sloop van twaalf woonhuizen en de komst van een aquaduct om doorstroming van het Gein te waarborgen. De trein verdwijnt daarmee grotendeels onder de grond.
Het geval staat niet op zichzelf, in Nederland is er veel sloop en vernieuwing gaande. De omgeving verandert in snel tempo en dit vraagt van de mens behoorlijk wat aanpassingsvermogen. Kunstenaar Ida van der Lee ontwikkelt projecten om emotioneel tegenwicht te bieden aan deze ingrijpende veranderingen en de lange, zakelijke besluitvormingsprocessen. Zij vindt het belangrijk dat de betrokkenen waardig afscheid nemen en dat herinneringen een plek krijgen.

In het project Ontroerend Goed, hebben de schuurtjes achter de huizen een centrale rol.
Een hijskraan ontwortelt de schuurtjes, tilt ze over de huizen en plaatst deze op een dekschuit in het Gein. Een tocht over het water vormt het moment van afscheid van de vertrekkende bewoners. Het is bovendien het startschot voor een proces dat moet leiden naar een tastbare herinnering aan de spoorbuurt: een monument. Schuurtjes zijn een persoonlijk element in het landschap en hebben een menselijke schaal. Deze pretentieloze bouwsels vormen een sterk contrast met de omvangrijke realisering van het aquaduct. Door ermee te slepen benadrukt Van der Lee dat het landschap naar believen in te richten is.

De tocht met de schuurtjes door de lucht en over het water heeft een ritueel karakter. Het traject wordt theatraal aangekleed met licht, geluid en kleine voorstellingen. De tocht eindigt aan Gein Noord bij de batterijen, een dijkenstelsel als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Op een groot projectiescherm wordt een korte film over de trein repeterend vertoond, alsof de geest van de spoorbuurt meegereisd is. In een tent kan men eten en drinken om de toekomst positief tegemoet te treden.

De schuurtjes vormen samen met onderdelen uit de huizen de bouwstenen voor een monument. Om tot een ontwerp van een monument te komen gaan bewoners, kunstenaars en andere deskundigen samen aan de slag. In het monument worden oude waarden, herinneringen en sentimenten in één geheel samengevat. Een billboard bij de bouwwerkzaamheden kondigt de terugkeer van de schuurtjes aan. Een nieuwsbrief en een website zijn het communicatiemiddel om het interactieve karakter van het proces te versterken. Een 'roundshot-foto' vereeuwigt de buurt met zijn bewoners op monumentale wijze.

Met dit project wil Van der Lee het verleden op een prikkelende en respectvolle wijze verbinden aan de toekomst van deze locatie. Eerder initieerde zij projecten met een soortgelijke thematiek: 'De overlevering van een huis' (1997) in Breukelen, Was-goed, Is-Goed (1999) in de Amsterdamse Vrolikstraat en Stofoverschot, de afbraak van café Muller (2000) in Enschede.

Tocht met de schuurtjes: 18 november 2001 van 15 tot 18 uur
Beginpunt: Kruispunt Spoor en Gein Eindpunt: De molen aan Gein-Zuid Ontwerpatelier: gedurende 2002 Monument: gereed eind 2002

Team: Ida van der Lee (concept, artistieke leiding), Henke Baars (organisatie, P.R), Jaap Velzerboer (techniek), Saskia Koster (nieuwsbrief), Philip Stroomberg (grafisch ontwerp), Joost Pothast (website), Jeanine van Luxenbourg (film), Paul Gofferjé (fotografie).

Betrokken partijen: Rail Infrabeheer, Gemeente Abcoude, Vereniging Bescherming Spoorbuurt Architectuur Lokaal, Het Kunstgeografisch Genootschap

Informatie: Henke Baars / 06 53200266 / faberge@worldonline.nl En Ida van der Lee / Vrolikstraat 281 III / 1091 VC Amsterdam / 020 668 33 78 / 06 230 260 73 / idavanderlee@planet.nl


02 okt 01 13:50

Deel: ' Start sanering Spoorbuurt in Abcoude '
Lees ook