persbericht: start wereld aids dag-campagne "werken aan een wereld zonder aids"
Amsterdam, 16 november 1999

Dinsdag 16 november start de Wereld Aids Dag-campagne van het Aids Fonds. De 12e Wereld Aids Dag op 1 december staat in Nederland in het teken van de boodschap ’werken aan een wereld zonder aids’. Vanaf week 47 hangen de posters van de campagne in de grote steden en op de stations.

Bewust is gekozen voor een confronterende campagne waarbij prachtige beelden van exotische vakantieoorden contrasteren met de harde feiten over aids in het betreffende land. Omdat steeds meer mensen steeds verder op reis gaan, worden mensen uit verre oorden bij wijze van spreken nabije buren. Via buitenreclame (op straat en stations), een tv-commercial en een dagbladadvertentie, laat het Aids Fonds zien dat de wereld steeds kleiner wordt, maar de aids-epidemie steeds groter. Veel Nederlanders reizen naar bestemmingen zonder erbij stil te staan dat aids in die landen agressief om zich heen grijpt. In Azië en Afrika is de situatie ronduit dramatisch. In Zuid-Afrika, een vakantieland op slechts 12 uur vliegen, wonen momenteel 2.900.000 mensen met hiv/aids. In Thailand, een populaire reisbestemming vanwege zijn exotische stranden, zijn 780.000 mensen met hiv. Of dichter bij huis, Spanje, land van zon, zee én 120.000 mensen met hiv.

In Nederland zijn naar schatting 13.000 mensen met hiv. Deze mensen kunnen voor een behandeling met een combinatietherapie kiezen, die echter zwaar is en levenslang volgehouden moet worden. Wereldwijd zijn er meer dan 33 miljoen hiv-geïnfecteerden. Vijfennegentig procent van deze mensen woont in ontwikkelingslanden, waar de combinatietherapie geen reële optie is. Juist het deel van de wereld dat het meest getroffen wordt door aids, is het minst in staat iets aan de epidemie te doen. Een vaccin zou dit mondiale probleem op kunnen lossen. De westerse wereld is het best uitgerust om zo’n vaccin te ontwikkelen en draagt daar ook een morele verantwoordelijkheid voor. Een wereldwijde epidemie vraagt om een oplossing op wereldschaal. Het Aids Fonds zal de komende jaren dan ook extra aandacht aan vaccinontwikkeling besteden en rekent daarbij op brede steun van het Nederlandse publiek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Aids Fonds, telefoonnummer 020 - 62 62 669.

Deel: ' Start Wereld Aids Dag-campagne '
Lees ook