Ingezonden persbericht


StateXFestival

Zaterdag 1 juni 2002, Korzotheater, Den Haag

State-X: een X-perimenteel festival met Reiziger (BE), Phoenecia (US), Somatic Responses (GB), Feverdream, Filter Fedde, Bambi Davidson (D), Sensory Overload, Fine China Superbone, Dyzack Acoustic Tekno, Au! en Photonic VJ's. Underground dance (electro/tekno), gitaarnoise, soundscapes en VJ-projecties. Zaterdag 1 juni, Korzo, Prinsestraat 42, Den Haag,

Zaal open: 20.30 / 03.00. Entree: E 13,50.

Voorverkoop: Korzo, Plato Den Haag

Meer: http://www.state-x.nl

State-X presenteert dit jaar een absoluut unicum: Somatic Responses verzorgt voor het eerst in Nederland een live-set. Maar het blijft niet bij de distorded underground tekno van deze Britten State-X presenteert tevens: Phoenecia (Schematic, het Amerikaanse antwoord op het Britse Warp-label), Reiziger (de Belgische Sonic Youth), Sensory Overload (telg van het Haagse MononoM-imperium), Feverdream (alternatieve noise-pop uit Rotterdam) en een x-perimenteel optreden van Dyzack met Dyzack Acoustic Tekno.

X-plain

Down-side Up. In Nederland is levendig circuit waar hevig geëxperimenteerd wordt met tekno, drum&bass, electro, metal, gitaarnoise en undergroundpop. Muziek van wereldallure die de weg naar het grote podium niet vindt. Op 1 juni komt die Nederlandse undergroundscene op het grote podium samen met internationale acts.

State-X komt voort uit de subculturen en alternatieve stromingen in Den Haag. Bij de eerste editie van het festival vorig jaar waren de twee zalen van Korzo volledig uitverkocht. State-X bewees daarmee dat het een misvatting is de alternatieve scenes te negeren.

Dankzij de overweldigende reacties van publiek, pers en artiesten heeft State-X dit jaar opnieuw de stap in het onbekende gewaagd. Het festival wil een brug slaan tussen de verschillende muziek- en popculturen en daaruit nieuwe, onverwachte combinaties laten ontstaan. Alle acts en bands zullen een gewaagd optreden verzorgen, alles in het teken van het muzikale x-periment.

X-pect

State-X biedt undergrounddance, gitaarnoise, soundscapes en VJ-projecties. Zoals gezegd, Somatic Responses (o.a. Hymen-label) verzorgt op State-X een unieke set, voor het eerst live in Nederland. Gebroken digitale beats, vervormde violen, underground tekno ontmoeten gothic industrial. State-X gaat ook Warp-xtreem met Phoenecia, het Amerikaanse antwoord op het succesvolle Britse Warp-label. Pure sound x-perimental beats.

Dichter bij huis boekte State-X Sensory Overload, de telg van het Haagse MononoM-imperium van begin jaren '90. En niet te vergeten: onvervalste 808/303 Terror Salza van Filter Fedde die de oude Haagse Bunkersound (Bunker-label) doet herleven. Heftige, maar pure sequences.

State-X is geen underground danceparty. Beats gaan arm in arm met gitaarnoise. Reiziger, het Belgische Sonic Youth, zal een dynamisch optreden verzorgen: melodische en dan weer keiharde noise. Het energieke Rotterdamse trio Feverdream zal met hun alternatieve noise-pop een gooi doen naar beste podium-act. Het Haagse power-combo Fine China Superbone zal het publiek de oren wassen met een portie onvervalst gitaargeweld. En dan is het inkoppen voor het Duits, Friese duo Bambi Davidson (ex-Megakronkel) met hun gefreakte gitaarexperimenten.

State-X gaat nog een stap verder met een eenmalig muzikaal x-periment met Dyzack Acoustic Tekno. Dyzack, een dissonant in de Haagse pop, liet met zijn cd 'Neurotic Jackpot' al een tegengeluid horen. Nu gaat hij een stap verder met zijn acoustische vertaling van de electronische undergrounddance.

In de derde zaal van Korzo, het ultieme sonische experiment; zit er muziek in de maaltijd? State-X probeert het antwoord te geven in een avondvullende KeukenOpera in de kapel van Korzo. Hoe klinken malende kaken, kokend water en gestresste spaghettislierten? De KeukenOpera is een ultra-lounge met een gastronomisch karakter. De keukenmeesters van die avond zijn de leden van het Haagse geluidscollectief Au! (Grond records). Zij zullen op basis van keuken- en eetgeluiden een sonische 'Grand Boeuf' presenteren: drone, glitch, ambient, psychedelische klanktapijten. En jij kan zelf 'mee koken' met keukenapparatuur, bestek en pannen. Jouw geluiden zijn de kruiden in de sonische maaltijd.

Net als vorig jaar zullen de Photonic VJ's uit Den Haag en Delft het festival extra kracht bijzetten met hun gefreakte visuals. Kijk een poosje naar hun show en het begrip psychedelisch heeft een volstrekt nieuwe lading gekregen: geen lome soft-drug-trip, maar spannende en geflipte LSD-experience.

Voor de Pers:

Haags Pop Centrum

t.a.v. State-X

Postbus 53400

2505 AK Den Haag

E-mail: storkonstage@hotmail.com of hpc-office@hetnet.nl

Michiel Breedveld: 06 - 1987 0335

Sylvia Scheepers: 06 - 1059 3581

Er is een persfoto beschikbaar (vanaf 15 april) op http://www.state-x.nl

Phoenecia: http://www.schematic.net/

Somatic Responses: http://somatics.c8.com/

Reiziger: http://users.belgacom.net/reiziger

Dyzack: http://www.dyzack.com/

Bunker: www.bunker-record.com

Fever Dream: Feverdream: http://home.wanadoo.nl/~feverdream/

Grond, Au: www.grond.org/au

Bambi Davidson: http://www.bambidavidson.com/

Photonic: http://www.lichtjes.nl of http://www.gopsykik.nl

Fine China Superbone: http://home.wanadoo.nl/unsane/superbone/index.htm

Deel: ' State-X Festival 2002 '
Lees ook