TuinbouwNet


Import uien Oost-Europa

De EU-import van uien is in het tweede helft van 1998 uitgekomen op ruim 25.000 ton. Hiervan kwam ruim 21.000 ton uit Polen en 3.700 ton uit Hongarije. In 1997 viel de import veel kleiner uit door misoogsten in Oost-Europa. Bij een belangrijk deel van de uienimport uit Polen gaat het om industrie-uien.

In de derde week van januari importeerde Duitsland 2.100 ton Poolse uien. Een groot deel hiervan ging naar de industrie. Op de Duitse groothandelsmarkten brachten de Poolse uien voor de verse markt in week drie ruim zestien gulden per 25 kilo op. De Nederlandse deden gemiddeld veertien gulden per baal van 25 kilo, zo meldt het Productschap Tuinbouw.

Distributieketens stellen eisen aan Spaanse tuinbouw

Geen methylbromide, geen schadelijke verpakkingen en geen illegalen of minderjarige werknemers in de Spaanse tuinbouw. Dit zijn een drietal voorwaarden waaraan de Spaanse tuinbouw moet voldoen willen ze de grote Europese distributieketens als klant houden. Ook stelt Eurep, de overkoepelende organisatie van de ketens, nadere eisen op het gebied van bestrijdingsmiddelen en nitraat, zo bericht LBActualiteiten van het ministerie van Landbouw.

De Spaanse Bond van kleine boeren (UPA) heeft al verontwaardigd gereageerd op de eisen van Eurep, waarin onder andere Duitse, Nederlandse, Britse en Belgische distributieketens zijn verenigd. De Spanjaarden vinden de voorwaarden een nieuwe vorm van protectionisme. Uit vrees voor een terugloop van de export heeft de Spaanse overheid al maatregelen getroffen. Hierbij staat de voorlichting over de milieuvriendelijke teelt centraal. Een aantal tuinbouwbedrijven in Spanje is al begonnen met de zogenoemde geïntegreerde teelt. Voor de meeste bedrijven zijn de eisen van deze teelt toch nog te hoog gegrepen.

Britse champignonmarkt kan nog groeien

Engelse champignontelers vinden dat supermarkten in het Verenigd Koninkrijk geen prijzenslag moeten voeren met champignons, maar meer aandacht moeten schenken aan de veelzijdigheid van het product zelf. Stunten met champignons levert slechts tijdelijk een lichte toename van de verkopen op, zo zegt Victoria Lloyd-Davies van het Engelse champignonbureau in het blad Fresh Produce Journal. De telers zien dat de gemiddelde consumentenprijs voor champignons in Engeland lager is dan een aantal jaren geleden, terwijl de teeltkosten toenemen.

Naar schatting 55 procent van de Britten koopt zelden champignons. Door meer aandacht te besteden aan de voordelen van het eten van paddestoelen kan de markt vergroot worden, zo roepen Engelse telers in koor. Ook het op de markt brengen van verschillende soorten paddestoelen (bijvoorbeeld biologische of exotische) verbreedt het assortiment en kan leiden tot grotere verkopen. Nu hebben deze paddestoelen slechts een marktaandeel van twee procent.

De Engelsen telen jaarlijks zelf zo'n 83.000 ton champignons. Daarnaast leveren Nederland en Ierland veel champignons aan het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar kwam de Nederlandse uitvoer naar Engeland uit op bijna 13.000 ton, een groei van twintig procent vergeleken met 1997, zo bericht het Productschap Tuinbouw.

Deel: ' Statistieken import uien Oost-Europa '
Lees ook