Steeds meer huishoudens vergelijken energietarieven en stappen over


BEVERWIJK, 20170613 -- Jaarlijks stapt ruim 15% van alle huishoudens in Nederland over van energieleverancier. Dit percentage stijgt ook ieder jaar flink. En dat is ook niet zo gek, want het kan een hoop geld opleveren om energieprijzen te vergelijken en over te stappen. Energievergelijk.nl legt uit hoe het werkt en waarom juist energie zich prima laat vergelijken op prijs.

Steeds meer huishoudens stappen over qua energieleverancier. In 2010 was het percentage overstappers in Nederland 8,5% en nu stapt al ruim 15% van de huishoudens over. Dat is een enorme goei die zeker nog niet lijkt te stoppen. En terecht, want energie vergelijken en overstappen levert loont.

Waarom stappen zo veel mensen over?
Als redenen voor deze grote aantallen overstappers kunnen de volgende zaken worden aangedragen: de keuzevrijheid is enorm en vergelijken is eenvoudig, energie leent zich prima om te vergelijken en energieleveranciers geven hoge overstapbonussen als mensen overstappen via een vergelijkingswebsite.

Energiemarkt transparant
Energie-Nederland en Autoriteit Consument en Markt (ACM) introduceerden in 2015 ‘Aanbod op Maat’. Dit zijn een aantal afspraken die de energiemarkt transparanter maakt. Hierdoor wordt vergelijken van aanbiedingen nog inzichtelijker. Deze transparantie in de energiemarkt betekent makkelijk prijsvergelijken voor de consument. En daar kan de consument dan weer van profiteren. Leveranciers moeten hun aanbiedingen gericht doen op de situatie van de consument. Het moet verder duidelijk zijn voor de consument of het gaat om grijze of groene stroom. Dit zijn slechts een aantal zaken die de energiemarkt transparanter maakt. Voor de consument is dit goed nieuws, want transparantie maakt het vergelijken makkelijker en daarmee is overstappen ook makkelijker en veiliger.

Vergelijkingswebsites voor energie vergemakkelijken het vergelijken en overstappen en daardoor is de drempel om over te stappen erg laag.

[Steeds meer huishoudens vergelijken energietarieven en stappen over]
Energie leent zich prima om puur te vergelijken op prijs
Stroom is stroom en gas is gas. Of de stroom nu geleverd wordt door leverancier X of leverancier Y, het blijft dezelfde stroom. Het blijft dezelfde stroom en gas die je ontvangt in je woning. U kunt als klant kiezen voor een leverancier die zo veel mogelijk duurzame stroom (groene stroom) aanbiedt of juist een die vooral grijze stroom aanbiedt. Het product zelf blijft verder steeds hetzelfde. Het leent zich dus uitermate om te vergelijken op prijs. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de telecom markt kent de energiemarkt geen verschil in kwaliteit van een netwerk of de geleverde stroom of gas. Het enige verschil in de ogen van veel mensen is dus de prijs. En die kunt u zeer makkelijk vergelijken via een energievergelijker.

Hoge overstapvergoedingen
Energieleveranciers bieden hoge overstapbonussen voor nieuwe klanten. Overstapbonussen zijn meestal alleen te verkrijgen als de consument overstapt via een vergelijkingssite. De vergelijkende website ontvangt een beperkte provisie bij de overstap en de consument ontvangt een hoge bonus voor zijn of haar overstap. Op de vergelijkingssite staat de goedkoopste aanbieder bovenaan in de lijst met aanbieders. Als je als leverancier bovenaan de lijst van de vergelijkingssite wilt komen te staan dan zul je met je tarief omlaag moeten of je zult een hoge overstapbonus moeten aanbieden. In beide gevallen profiteert u als consument. Overstappen via een vergelijkingssite kan dus in veel gevallen daarom ook gunstiger zijn dan dat u overstapt door aanmelding bij een andere leverancier.

Hoe profiteert de consument maximaal?
De energieprijzen fluctueren jaarlijks. Soms lijkt het erop dat de tarieven zullen gaan stijgen, soms lijkt het erop dat de tarieven zullen dalen. Over het algemeen profiteert de consument maximaal door ieder jaar een jaarcontract af te sluiten bij een energieleverancier en daarmee een overstapbonus te ontvangen. Vergelijk uiteraard ook goed de tarieven. Bij een hoog verbruik is het soms gunstiger om te kiezen voor een lagere bonus en een lager tarief dan blind te gaan voor de hoogste overstapbonus. Het advies is dus altijd om goed te blijven rekenen voor uzelf en afhankelijk van uw situatie de goedkoopste oplossing te kiezen.
Jaarlijks overstappen en jaarlijks profiteren van een hoge overstapvergoeding kan u dus veel geld opleveren. Let altijd wel goed op de voorwaarden in het contract en zorg voor een tijdige overstap. Tijdig is meestal 8 tot 10 weken voor het einde van het lopende contract. Overstappen duurt gemiddeld zo’n 6 weken. Ook bedrijven kunnen op deze manier flink besparen op hun energiekosten.

Meer informatie?
Meer weten over energie vergelijken en overstappen? De vergelijkingswebsite www.energievergelijk.nl biedt informatie en een handige energievergelijker.

Media 73 BV
Deel: ' Steeds meer huishoudens vergelijken energietarieven en stappen over '
Lees ook