Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 september 2009

Ongezonde en onveilige opvoedingssituatie

MEER KINDEREN IN DE OPVANG

Steeds meer kinderen in Den Haag belanden met hun ouder(s) in de maatschappelijke opvang. Dit staat in de nieuwste editie van Haags Straatnieuws, die 11 september 2009 verschijnt.

Het aantal kinderen met ouder(s) in de opvang stijgt. De grootste instelling voor maatschappelijke opvang in Den Haag, de Kessler Stichting, heeft in de eerste helft van 2009 al meer kinderen binnen gehad (24) dan tijdens het hele jaar 2008 (22). Jaarlijks belanden in Nederland tussen de 4500 en 7000 kinderen onder de zestien met één of beide ouders in de opvang.

Kinderen die met hun ouder(s) in de gezins- of vrouwenopvang terechtkomen, moeten hun vertrouwde omgeving inruilen voor een ongezonde en onveilige opvoedingssituatie. Zij delen gemeenschappelijke ruimtes met andere multi-probleem gezinnen die met de stress rond bijvoorbeeld schulden of eerdere ervaringen met huiselijk geweld kampen - naast de stress van het thuisloos zijn. Roos van Dijk, afdelingsmanager van de Vrouwenopvang van het Haagse Leger des Heils: "Samen eten en de woonkamer delen is toch wel heel druk."

UITSCHELDEN

De ingang van de instelling wordt gedeeld met andere dak- en thuislozen. "Soms schelden de mannen van de dagopvang mij uit, het interesseert ze niets dat ik mijn kinderen bij mij heb", vertelt Jenoesa Aboikonie (28), die met haar twee dochters van zeven en twee jaar in de Vrouwenopvang van het Leger des Heils woont. "Kinderen horen niet thuis tussen mensen met onvoorspelbaar gedrag, een psychiatrisch ziektebeeld of een verslaving", zegt Oene de Jong, regiomanager van Stichting Limor, een instelling voor dak- en thuislozenopvang die daarom geen kinderen toelaat.

Soms zit een tienerjongen, die in zijn eigen cultuur wordt gezien als een volwassen man, in de Vrouwenopvang tussen de kleine kinderen. Slapen doet een gezin in één of maximaal twee kamers. Jenoesa Aboikonie: "We slapen nu tien maanden met z'n drieën naast elkaar. Omdat ik niet wil dat mijn oudste dochter verdrietig is, vertel ik haar over de mooie woning die we straks krijgen."

SPEELTUIN

De instellingen breiden hun voorzieningen uit en passen hun regels aan door het stijgend aantal gezinnen. Susanne Ledeboer, sectormanager van de gezinsopvang Zamenhof van de Kessler Stichting waar vaders en moeders met kinderen welkom zijn: "Wij openen binnenkort een speeltuin. We laten nu ook jongeren tot achttien jaar toe in plaats van alleen tot twaalf jaar, omdat dit steeds vaker voorkomt. Zwangere vrouwen mogen tegenwoordig tot en na hun bevalling hier verblijven in plaats van tot de zevende maand zwangerschap. En we hebben plannen voor een nieuwe, grote gezinsafdeling waar de gezinnen zelf kunnen koken." Het Leger des Heils zoekt al lange tijd naar een aparte locatie waar kinderen en moeders terecht kunnen. Met de gemeente is overleg over een crisisopvang voor tienermoeders.

Deel: ' Steeds meer kinderen in Den Haag belanden in maatschappelijke opvang '
Lees ook