Steeds meer pizzabakkers in Nederland


MAARSBERGEN, 20100805 -- Het aantal thuis-pizzabakkers in Nederland is in 2010 sterk gegroeid. Het Nederlandse thuiskook gilde heeft een nieuwe kooktrend omarmd. In een echte houtgestookte oven verse pizza's bakken. Volgens de bevindingen van het Maarsbergse bedrijf Pizzajolly, zet de trend die enkele jaren geleden is ingezet nu echt door. Steeds meer mensen kiezen voor een echte pizzaoven in de tuin. De groeiende populariteit van Itali, Italiaans eten en het buiten koken, heeft hier zeker aan bijgedragen. Maar de introductie van de mobiele houtgestookte pizzaoven van dit bedrijf op de Nederlandse markt heeft de boel pas echt in beweging gezet. Het bijzondere is dat de trendy buitenovens in Itali worden gebouwd en speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik door particulieren. Het Italiaanse design maakt van de ovens een opvallende verschijning en dat past precies bij de zoektocht naar het Italigevoel.

Grote hitte en de rookgeur van eikenhout

Liefhebbers van de Italiaanse keuken zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die pizzaovens voor thuisgebruik bieden. Vaak heeft men al geprobeerd om in de gewone electrische keukenoven een Italiaanse pizza te bakken. Een houtgestookte pizzaoven in de tuin is dan ook vaak een volgende stap. De wens nu eens de echte pizza te bakken, die men kent van de vakantie in Itali, komt dan uit.

Een buitenoven, maakt het Itali gevoel voor hen helemaal compleet. Alleen in een houtgestookte oven met een stenen vloer en bij een zeer hoge temperatuur, maak je namelijk de echte Italiaanse pizza. Door de grote hitte - de oven moet zeker zo'n drie tot vierhonderd graden zijn - en de rookgeur van het eikenhout krijgen de pizza's de zo kenmerkende krokante, luchtige bodem en heerlijke smaak. Maar ook andere gerechten zoals brood, geroosterd vlees of vis, of een simpel appeltaartje - een "torta di mele" - worden in een houtgestookte oven extra smakelijk. En wat nog belangrijker is, het resultaat van de eigen buiten bak-kunst is gewoonweg super!

Thuis meteen aan de slag

Thuis-koks kiezen het liefst voor een oven waarmee men thuis meteen aan de slag kan. Het bouwen van ingewikkelde zware stenen bouwsels zoals men die kent van de Italiaanse restaurants schrikt hen af en zijn bovendien vaak te groot voor de tuin. De oven die door het Maarsbergse bedrijf wordt verkocht is juist lekker handzaam, ziet er goed uit, past in iedere tuin, is makkelijk te verplaatsen en bovendien nog eens flexibel in gebruik ook. Ook met de duurzaamheid van de oven zit het wel goed. Bij wekelijks gebruik en zelfs onder invloed van het Nederlandse klimaat staan de tuin-ovens garant voor jaren bakplezier.
De de ideale oven dus voor veel thuiskoks. De prijs van een buitenoven komt op iets meer dan duizend Euro. Het succes van de tuinoven van het Maarsbergse bedrijf zit volgens de eigenaren wellicht ook in het feit dat klanten bij de oven kunnen kiezen uit een compleet pakket. Naast de oven biedt men klanten een serie bijpassende verplaatsbare buiten-keuken meubels. Stuk voor stuk zeer degelijk uitgevoerd in trendy materialen zoals staal en steigerhout.

Het hele jaar door buiten koken!
De eigenaren van het bedrijf zijn zelf ook erg enthousiast over hun product en vertellen erg graag over. "We laten klanten graag zien wat de oven kan. Regelmatig hebben we hier in Maarsbergen demonstraties en laten we het resultaat proeven. Dan ontstaat er al snel een Italiaans sfeertje. In Itali is het gebruikelijk om samen met familie en vrienden te genieten van gerechten die men gezamenlijk in de oven maakt. Wellicht wat traditioneel, zijn de mannen dan vaak druk met het stoken van het vuur. De vrouw des huizes maakt dan de pizza's die door de man wordt gebakken. Door het gebruik van verse ingredinten zoals tomaat, mozzarella, funghi, ham en basilicum is pizza gezond en ook nog eens erg smakelijk eten. Een echte buitenoven kan een buitje hebben en mag gerust het hele jaar door buiten staan. Je kunt zo'n oven dus van het vroege voorjaar tot diep in de winter gebruiken. En wat zo leuk is, gerechten uit bijvoorbeeld het bekende Italiaanse kookboek van Jamie Oliver, zijn in deze oven nu ook echt thuis te bereiden."

Bakken in een houtgestookte pizzaoven!

Het bakken in een houtgestookte oven heeft voor de liefhebber haast iets magisch.
"Als de eerste vlammen zichtbaar worden, weet je dat er iets moois staat te gebeuren. De geur van het brandende eikenhout. De bollen eigengemaakt pizza-deeg liggen klaar om te veranderen in heerlijke pizza's. Belegd met bijvoorbeeld mozzarella, tomaten, ham en oregano. Slechts enkele minuten in de oven, naast het houtvuur en dan, genieten!".
Na wat oefening maakt je al snel pizza's, die smaken alsof ze uit Itali komen. Het bakken van pizza's is net zoals dat in Italie gebeurd een sociale gebeurtenis. Het samen bezig zijn met het bereiden van de maaltijd. Kinderen, familie, buren of gasten, iedereen geniet als er pizza's worden gebakken.

Voor meer informatie, bijwonen van een demo of bestellen kan men terecht bij:
www.pizzajolly.nl info@pizzajolly.nl


Deel: ' Steeds meer pizzabakkers in Nederland '
Lees ook