Steeds meer vrouwen kiezen voor haartransplantatie


De afgelopen vijf jaar is de behandeling van vrouwelijke cliënten fiks gestegen

VLIJMEN, 20120827 -- Het aantal vrouwen dat een haartransplantatie ondergaat is de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Dit blijkt uit cijfers van haartransplantatiekliniek Transhair.

Gemiddeld vijftien procent van de cliënten in de kliniek is tegenwoordig een vrouw. Dit betekent dat er momenteel zo’n twaalf vrouwen per maand worden geholpen. Een aantal jaar geleden was dit wel anders: van alle behandelde vrouwen is drieënnegentig procent namelijk ergens in de afgelopen vijf jaar geholpen en van dit cijfer zelfs een derde in 2011.

Martin Granaat, adviseur bij Transhair denkt dat de stijging vooral te verklaren is door de steeds uitgebreidere kennis op het gebied van haartransplantatie en de transparante wijze waarop cliënten tegenwoordig informatie kunnen verkrijgen over het ondergaan van een haartransplantatie. Daarnaast denkt hij dat het taboe op het onderwerp steeds meer doorbroken wordt.

Naar aanleiding van de enorme stijging liet Transhair een enquête invullen door honderd vrouwelijke cliënten van de afgelopen vijf jaar. Hieruit blijkt dat verreweg de meeste vrouwen kwamen voor een FUT-behandeling tegen kaalheid op het hoofd. Slechts negen procent kwam voor een behandeling van de wenkbrauwen.

De meest gehoorde reden om een haartransplantatie te ondergaan is alopecia androgenetica, een veel voorkomende vorm van haaruitval. In de volksmond wordt dit type haaruitval ook wel mannelijke kaalheid genoemd. Hoewel hieruit opgemaakt kan worden dat alleen mannen met dit probleem kampen, is niets minder waar. Harde cijfers ontbreken, maar geschat wordt dat vijfentwintig procent van de vrouwen tussen de 25 en 50 jaar lijdt aan mannelijke kaalheid.

Veel vrouwen geven in de enquête schriftelijk aan dat ze het ‘veel eerder hadden moeten doen’ en dat ‘de behandeling achteraf meeviel’. Van de respondenten is achtentwintig procent zeer tevreden over het eindresultaat,  eenenzestig procent is gewoon tevreden en de overige vrouwen geven aan tevreden te zijn, maar te hopen op een nog wat vollere coupe. Na de behandeling moeten de haren immers zelfstandig teruggroeien en dit kan soms even duren.

Dat het taboe rondom vrouwelijke kaalheid inderdaad geleidelijk wordt doorbroken blijkt ook uit de enquête. Drieënzestig procent van de vrouwen zegt dat de omgeving positief reageerde op het besluit om een haartransplantatie te ondergaan en ook achteraf werd door derden positief gereageerd op resultaat, aldus tweeënzeventig procent.


Deel: ' Steeds meer vrouwen kiezen voor haartransplantatie '
Lees ook