Ingezonden persbericht

Steigerbouwwedstrijd tijdens Bouwbeurs

ZOETERMEER, 20030114 -- Om de bouwbranche beter bekend te maken met het vak van steigerbouwer, organiseert de VSB, Vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven tijdens de komende Bouwbeurs op 6 februari een steigerbouwwedstrijd met als inzet de 'VSB Steigerbouw Trofee 2003'. Travhydro Nederland, R&M Spreeuwenberg, Mobuco Steigers, Rojo Steigerbouw, Cleton Maintenance, SGB Holland, Dutch Steigers en Jaston Steigerbouw zijn de acht steigerbouwbedrijven die zich hebben aangemeld voor deelname aan deze wedstrijd.

In totaal zullen acht bedrijven op donderdag 6 februari vanaf 12.00 uur op het buitenterrein van BuitenBouwen van de Internationale Bouwbeurs in Utrecht aan de hand van een van tevoren bepaalde constructie strijden om de eer. De deelnemende teams ontvangen voor het eind van dit jaar constructietekeningen en instructies, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden. Alle teams bouwen een zelfde constructie, waarbij snelheid géén beoordelingscriterium is.

De jury wordt gevormd door de heren ing. H.W. Ettema (Arbeidsinspectie), Z.H. Slijm (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), J.I. van der Putten en H. Böhme (Bouwradius), de heer E.L.R. Ferket (STE) en de heren F. Kokke en H. Lenting (FNV Bouw). De jury staat onder voorzitterschap van de heer A. Blonk, voorzitter van de Conga. Zij zal letten op aspecten als zorgvuldigheid van werken, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en veilig gedrag tijdens het bouwen.

De beursbezoekers kunnen met eigen ogen kunnen zien dat het maken van steigerconstructies wel iets méér is dan een kwestie van sterke armen en brede schouders. Het vereist inzicht, vakmanschap en de bereidheid in een team te werken. Uitdagend genoeg voor jonge instroom, wat de VSB met deze actie mede probeert te bewerkstelligen.

Vakmanschap is meesterschap
Kijkend naar de thema's die de sectie Steigerbedrijven van de VSB bezighoudt zijn dat naast zaken als instroom, veiligheid en kwaliteit ook carrièreplanning. De opzet daarvan is in samenwerking met de vakbonden nader uitgewerkt. Bert van de Burght, VSB bestuurslid en voorzitter van de VSB Sectie Steigerbedrijven: "Steigerbouwen is een mooi, maar zwaar vak. Men gaat daarbij vaak te makkelijk voorbij aan de grote verantwoordelijkheid van de steigerbouwer zelf en zijn collega bouwvakker die uiteindelijk op de steiger zijn werk veilig moet kunnen uitvoeren." Juist omdat het een zwaar beroep is was het een jarenlange wens om indien noodzakelijk de oudere steigerbouwer in de gelegenheid te stellen zich bijvoorbeeld na zijn 40-ste te laten omscholen. "Op die manier hopen we de mensen vast te houden die wij eerder met veel inspanning hebben geworven en opgeleid. We willen de opgebouwde knowhow graag bewaren zodat we die kunnen overbrengen op een volgende generatie steigerbouwers."

Voorlichting
In het verlengde van dit soort activiteiten liggen kennisoverdracht en opleidingen. In samenwerking met onder andere Bouwradius en het SSPB in Dordrecht heeft de sectie opleidingen voor steigerbouwers ontwikkeld. De tijdens de Bouwbeurs 2001 geïntroduceerde VSB Waarborgregeling stelt namelijk voor 80% van de medewerkers het A-niveau verplicht. Voor wat kennisoverdracht betreft moet worden gedacht aan het informeren van opdrachtgevers over de laatste technische ontwikkelingen, inclusief over systemen die doorwerken in de winter of onder gewoon slechte omstandigheden mogelijk maken.


---

Deel: ' Steigerbouwwedstrijd tijdens Bouwbeurs '
Lees ook