Rolex Single Red DeepSea Jacques Piccard Edition


Met trots presenteren wij de Rolex Single Red Deep Sea - Jacques Piccard Edition, met de officile toestemming van Bertrand Piccard, zoon van Jacques Piccard

MAASTRICHT, 20090324 -- Met trots presenteren wij de Rolex Single Red Deep Sea - Jacques Piccard Edition, met de officile toestemming van Bertrand Piccard, zoon van Jacques Piccard. Met deze speciale uitgave die wij hebben gemaakt van de originele Rolex Deepsea met ref.nr. 116660, willen wij een eer bewijzen aan Jacques Piccard's leven. Er zullen 86 exemplaren worden gemaakt. Dat is 1 voor ieder jaar dat Piccard heeft geleefd. Een deel van de opbrengst zal worden geschonken aan de stichting voor het behoud van de Jacques Piccard's archieven in Genve, Zwitserland.

De gelimiteerde Rolex Deepsea wordt gekenmerkt door de krasvrije, zwarte DLC coating, een wijzerplaat waarop "Deepsea" met "Single Red" opdruk wordt vermeld en een achterdeksel met speciale gravure. Het horloge wordt geleverd in een speciale waterdichte koffer tezamen met een originele uitgave van het boek `Seven Miles Down': The Story of the Bathyscaph Trieste uit 1961.

De ingenieur en diepzee-ontdekkingsreiziger Jacques Piccard, die op 86-jarige leeftijd is gestorven, heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de diepzee ontdekkingen en het behoud van de zee. Op 23 januari 1960 bereikte de Trieste de bodem van de oceaan bij de Challenger Deep (het diepste zuidelijk gelegen punt van de Mariana greppel) met daarin Jacques Piccard en Luitenant Don Walsh van de Amerikaanse Marine. Dit was de eerste keer dat een voertuig (bemand of onbemand), het diepste punt van de oceanen heeft bereikt. De meetapparatuur aan boord gaven een diepte aan van 11.521 meter (37.799 ft), hoewel deze meting later is herzien tot 10.916 meter (35.814 ft). Nauwkeurige metingen welke in 1995 gemaakt zijn hebben uitgewezen dat de Trieste een diepte van 10.911 meter (35.797 ft) heeft bereikt. De afdaling nam bijna 5 uur in beslag en de twee mannen hebben nauwelijks twintig minuten op de oceaanbodem doorgebracht voordat zij de 3 uur en een kwartier durende tocht terug naar boven begonnen.

Beeldmateriaal:
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/deepseapiccard2.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/deepsea-piccard-trieste6.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SevenMilesDownPiccardandDie.jpg

De bathyscaaf was niet voorzien van wetenschappelijke uitrusting en er werden geen experimenten uitgevoerd. Het doel van de missie was uitsluitend bedoeld om te bewijzen dat deze diepte kon worden bereikt.
De afdaling werd zonder problemen voortgezet tot 30.000 ft totdat de bemanning een hard gekraak hoorden. Zij zetten de afdaling echter voort waarna zij uiteindelijk belandden op de oceaanbodem alwaar zij zowel een platvis als een nieuw soort garnaal zagen. Zeebiologen hebben later hun bevindingen in twijfel getrokken omdat zij beweerden dat geen enkele vis de 17.000 psi druk op deze diepte zou kunnen overleven.

Doordat Piccard scheuren in de ramen ontdekte, werd de reisduur zo kort mogelijk gehouden. Na een 20 minuten durend verblijf op de oceaanbodem, begon de bemanning ballast te dumpen om terug te keren naar de zee oppervlakte. Het beschadigde vaartuig keerde zonder problemen terug naar het begeleidend schip. De historische duik kreeg wereldwijde aandacht en Piccard heeft samen met Robert Dietz, een befaamd geoloog, een boek hierover geschreven, Seven Miles Down. Een geplande terugkeer expeditie heeft echter nooit plaatsgevonden. De Trieste was duur in onderhoud en besturing. Het was niet in staat om samples te verzamelen en het gaf tevens geen mogelijkheid om te fotograferen. Het vaartuig kon dus weinig wetenschappelijke gegevens tonen. Het originele vaartuig werd sinds 1961 niet meer in gebruik genomen, hoewel later een reconstructie van de Trieste de verdwenen overblijfselen van twee U.S. Marine nucleaire duikboten (the Thresher and the Scorpion) heeft gelokaliseerd.

De afdaling nam 4 uur en 48 minuten in beslag voordat ze de oceaanbodem bereikten. Na 9000 meter barstte 1 van de buitenste plexiglas ramen, waardoor het hele vaartuig begon te schudden. De twee mannen hebben nauwelijks twintig minuten op de oceaanbodem doorgebracht en aten chocoladerepen om op kracht te blijven. De temperatuur in de cabine was nauwelijks 7 graden Celsius op dat moment. Terwijl zij op maximale diepte zaten kregen Piccard en Walsh onverwacht weer de mogelijkheid om met het begeleidend schip, USS Wandank II (ATA-204), aan de oppervlakte te communiceren. Met een snelheid van bijna een mijl per seconde (ongeveer 5 maal de geluidssnelheid in de lucht), duurde het ongeveer 7 seconden om een gesproken bericht naar het oppervlakteschip te sturen en nog een 7 seconden om een antwoord te ontvangen.

i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/srds7milesdown.jpg

Voor de geschiedenis van Rolex en de ontwikkeling naar de perfecte toolwatch, speelde Jacques Piccard een belangrijke rol. Na zijn succesvolle missie, met de Rolex Deep Sea Special aan de buitenzijde van de Trieste bevestigd, stuurde Piccard een telegram naar Rolex in Genve waarin hij het volgende zei: "Ik ben blij te kunnen bevestigen dat zelfs op een diepte van 11.000 meter jullie horloge even precies is als aan de oppervlakte. Met vriendelijke groeten, Jacques Piccard". Het horloge kan een druk weerstaan van 1.150 atm oftewel 1.150 kg per cm2. Het is voor mij dan ook een eer deze speciale customised Rolex te maken en hem toe te wijden aan een man die het diepste niveau op aarde heeft bereikt en die een belangrijke rol speelt in mijn passie van Rolex en de geschiedenis ervan.

en.wikipedia.org/wiki/Bathyscaphe_Trieste.....

De Piccard Edition van 86 exemplaren wordt geleverd met een speciale waterdichte koffer, een natoband en een originele uitgave van het boek 7 miles down uit 1960. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd ten behoeve van het behoud van het Jacques Piccard Archief. Wij geven 2 jaar garantie via ons eigen horloge atelier. Levering geschiedt via UPS Express wereldwijd. De prijs is vastgesteld op 12.900 euro.

www.singlereddeepsea.com

Meer beeldmateriaal:
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/srds7milesdown.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/deepsea-piccard-trieste2.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/deepsea-piccard-trieste5.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SingleredDS24LR.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SingleredDS25LR.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SingleredDS40LR.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SingleredDS6LR-1.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SingleredDS29LR.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SingleredDS43LR.jpg
i157.photobucket.com/albums/t64/stahlauctioneers/SingleredDS6LR-1.jpg

More info:

www.bertrandpiccard.com/fr/index.php
en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Piccard
en.wikipedia.org/wiki/Bathyscaphe_Trieste
www.guardian.co.uk/world/2008/nov/06/switzerland/print
www.nytimes.com/2008/11/02/world/europe/02piccard.html?partner=rssnyt&emc=rss


De Piccard Edition van 86 exemplaren wordt geleverd met een speciale waterdichte koffer, een natoband en een originele uitgave van het boek 7 miles down uit 1960. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd ten behoeve van het behoud van het Jacques Piccard Archief. Inclusief 2 jaar garantie via ons eigen horloge atelier. Levering geschiedt via UPS Express wereldwijd. De prijs is vastgesteld op 12.900 euro.

Meer gedetaileerde informatie vind u op www.SingleRedDeepSea.com

Vriendelijke groeten,

Philipp Stahl

Steiner
Stokstraat 2
6211 GD
Maastricht
Nederland

www.steinermaastricht.nl
www.steinerlimited.nl
www.steinerveiling.nl


Deel: ' Steiner presenteert Rolex Single Red DeepSea Jacques Piccard Edition '
Lees ook