Stelling van Amsterdam op Internet

ALKMAAR/WEESP - "Efficiënt ruimtegebruik is ons tot een tweede natuur geworden, en
vrijwel alles ruimen we na gebruik razendsnel op. Verlaten boerderijen in Friesland, gesloten
mijnen in Limburg, vrijwel niets krijgt hier de tijd om te besterven, om te vergaan, om écht
oud te worden." (Geert Mak)
In een kunstmatig landschap staan de forten van de 19e eeuwse verdedigingslinie rond
Amsterdam te besterven. Hun functie was militair maar afwachtend defensief. Ze zijn symbolen van een tijd die lang geleden lijkt maar die nog zo kort geleden is en waarin zo veel veranderde.

Om informatie te geven aan hen die de Stelling van Amsterdam wel én niet kennen, zelfs al wonen ze vlak naast een fort, heeft de Stelling vanaf januari 1999 zijn verdiende plaats op Internet:

http://www.rgaros.nl/sva/

Door het interactieve karakter van een web-site kan elke bezoeker zijn wandeling door de Stelling zelf samenstellen. De bezoeker kan een keur van korte onderwerpen lezen en bekijken, of een onderwerp tot op het bot doorgronden.
Naast algemene informatie over verdedigingslinies in het algemeen en de Stelling in het bijzonder, is van elk fort en gebouw gedetailleerde informatie en afbeeldingen beschikbaar. Er is geen boekwerk of web-site beschikbaar dat de Stelling in zo veel facetten beschrijft. De centrale gebouwen zoals kazernes, magazijnen, de militaire bakkerij e.d. zijn tot nu toe het ondergeschoven kindje geweest maar op de web-site krijgen ook zij de aandacht die zij verdienen.
Ontdek ook hoe Uithoorn e.o. in 1912 een oefening beleefde, dat Schoorl's zand niet alleen voor glas werd gebruikt, waarom Schiphol is waar het is, dat vleermuizen niet aan het beton hangend willen overwinteren, wat Dierentuin Artis ermee te maken had of zoek welke rol een gebied had aan de hand van een postcode.

De Stelling van Amsterdam web-site bestaat uit maar liefst 10,5 Mb gegevens en afbeeldingen: 370 pagina's met 400 historische, recente en trucage foto's, satellietfoto's en enkele virtual reality panorama's. Er zijn bovendien eenvoudige verwijzingen naar de LokatieNet web-site voor het tonen van topografische kaarten. En naar gelang de vervolgonderzoeken in boeken en archieven voortgaat zal de web-site mee veranderen. Ook is er een Engelse samenvatting van de web-site beschikbaar. Vanaf februari 1998 is er gewerkt aan de web-site en zijn 123 krantenartikelen, boeken en rapporten geraadpleegd in diverse archieven en bibliotheken. Bovendien zijn meerdere fototochten in het gebied gehouden en is een foto-archief van ruim 700 foto's aangelegd waarvan een deel gebruikt is.

De web-site is een, niet-commercieel, particulier initiatief van Jurgen Lamers (bioloog/docent) en René G.A. Ros (programmeur). Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen met de auteurs op het volgende, niet voor publikatie bestemde, adres:

Stelling van Amsterdam op Internet p/a Bastionweg 108

1383 JD Weesp
0294 - 413167
sva-auteurs@rgaros.nl

LET OP: vanaf 1 april 1999:
Heemraadweg 223

1382 HR Weesp
telefoon nog niet bekend

De Stelling van Amsterdam op Internet
web: http://www.rgaros.nl/sva/ email: sva-auteurs@rgaros.nl

Jurgen Lamers telefoon: 072 - 512 64 38 email: jurgen@rgaros.nl en
René G.A. Ros telefoon: 0294 - 413 167 email: rene@rgaros.nl

p.a. Bastionweg 108

1383 JD Weesp

Deel: ' Stelling van Amsterdam op Internet '
Lees ook