Hoefnet

Sterk optreden Nederlandse dressuurruiters Anky wint opnieuw

Anky van Grunsven en Gestion Bonfire staken gisteren in "Rome-vorm". Met bijzonder veel overtuiging reed het duo tijdens het EK dressuur in Arnhem naar de overwinning in de Grand Prix Special. Anky vestigde met het percentage van 79.53% een nieuw wereldrecord en behaalde onder andere voor één van de passages het cijfer tien. Good old "Bonnie" danste als nooit te voren en kwam huizenhoog van de grond. 'Aanvankelijk passageerde hij gewoon goed, maar het gevoel was zo fijn, dat ik dacht er nog wel een schepje bovenop te kunnen doen en dat lukte', aldus een tevreden Anky.

Voor Nederland presteerde ook Ellen Bontje buitengewoon. Na afloop van haar proef gooide de amazone haar hoed in de lucht van blijdschap. Alleen de piaffes van Gestion Silvano blijven vrij matig, maar op de andere punten scoort hij goed. Met de ruim 74% was Ellen dik tevreden en verbeterde zij haar persoonlijk record. Coby van Baalen liet ten opzichte van de Grand Prix een redelijke verrichting zien, maar eindigde als vierde Nederlandse. Vanzelfsprekend waren alle ogen in Arnhem gericht op "shooting star" Arjen Teeuwissen. De ruiter slaagde er in zijn vorm vast te houden en met Yakumo's Goliath opnieuw ruim 75% te scoren. Dit keer kon hij daarmee niet verhinderen dat zowel Ulla Salzgeber met Rusty en Nadine Capellmann met Gracioso hem passeerden, maar de prestatie blijft ongelovelijk knap. Hij neemt in het tussenklassement een vierde plaats in en zal vandaag in de Kür op muziek zo'n driekwart procent meer moeten scoren dan Capellmann om in aanmerking te komen voor het brons.

Behalve Anky, Arjen en Ellen komen vandaag drie Duitse combinaties, twee Spaanse, één Italiaanse, één Engelse, één Zweedse, één Deense en één Zwitserse combiatie aan de start. Met ingang van dit kampioenschap wordt de nieuwe FEI regel toegepast dat er slecht drie ruiters per land aan de Kür mogen deelnemen. Na het uitvallen van Chacomo, die na de landenwedstrijd met griep naar huis mocht, blijft voor Duitsland behalve Salzgeber en Capellmann ook Isabell Werth in de strijd. Zij zou normaal gesproken waarschijnlijk zijn afgevallen als minst presterende Duitse combinatie. Voor Nederland moet Coby van Baalen aan de zijlijn blijven staan en dit komt des te harder aan omdat de Kür voor Coby en haar dekhengst Olympic Ferro betaald is door Champion Arnhem, de organisator van het EK.

HPY

©Hoefnet 1999

Deel: ' Sterk optreden Nederlandse dressuurruiters in Arnhem '
Lees ook