Amsterdam Airport Schiphol

Sterke groei passagiersvervoer via Schiphol in april

 Persbericht / Press Release         Schiphol,              12 mei 2004             
In april heeft Amsterdam Airport Schiphol volgens voorlopige cijfers van Schiphol Group 14,2% meer passagiers verwerkt dan in dezelfde maand van vorig jaar. In 2003 was april de maand waarin het passagiersvervoer het sterkst daalde als gevolg van de oorlog in Irak en de uitbraak van het SARS-virus (-8,7%). Deze daling werd in april 2004 meer dan gecompenseerd. Vooral het vervoer op intercontinentale bestemmingen, dat vorig jaar sterk werd getroffen door 'Irak' en SARS, liet deze maand een forse toename zien.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer nam in april toe met 3,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In april 2003 werden door veel maatschappijen voor het eerst vluchten geschrapt in reactie op de dalende vervoersvraag na 'Irak' en SARS. Dat leidde toen tot een daling van het aantal vluchten met 4,7% in april. Met een groei van 3,6% in april 2004 is het aantal vluchten nog niet volledig terug op het niveau van vóór 2003. Uitzondering is het vrachtvervoer dat vorig jaar geen negatieve effecten ondervond van 'Irak' en SARS. Desondanks is er dit jaar in april, met een groeipercentage van 25,0%, net als in voorgaande maanden opnieuw sprake van een zeer sterke groei van het aantal vluchten in het vrachtsegment.

Het gemiddelde maximum startgewicht per vliegtuigbeweging (MTOW) steeg in april met 4,0% tot 97,7 ton. Zowel de stijging van het gemiddelde MTOW van de passagiers-combi toestellen als de forse stijging van het aantal vrachtvluchten, met een hoog gemiddeld MTOW, droegen bij aan deze groei.

Punctualiteit
Ondanks een lichte afname ten opzichte van vorig jaar werden in april hoge punctualiteitscijfers gerealiseerd. Vorig jaar resulteerden 'Irak' en SARS in een lager verkeersvolume, waardoor minder verstoringen optraden en hoge punctualiteitscijfers werden gerealiseerd. Het aantrekken van het aantal vluchten draagt nu bij aan een lichte daling van de punctualiteitswaarden. De aankomstpunctualiteit lag met een waarde van 85,3% deze maand 1,0 procentpunt onder het niveau van april 2003. De vertrekpunctualiteit daalde met 2,7 procentpunten tot 78,2%.

* voorlopige cijfers
** incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). *** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is aangekomen **** percentage passagiersvliegtuigen dat maximaal 15 min. na schematijd is vertrokken

041-2004/rw/jw

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl

Zoekwoorden:

Deel: ' Sterke groei passagiersvervoer via Schiphol in april '




Lees ook