Ingezonden persbericht


Steven van der Ploeg behaalt eerste toptienfinish in Swift Cup

DEN BOSCH / ZANDVOORT, 5 september 2011 - Tijdens het evenement Trophy of the Dunes op Circuit Park Zandvoort heeft Steven van der Ploeg zijn doelstelling behaald. In zijn voorlaatste raceweekend van de Formido Swift Cup behaalde de 45-jarige ondernemer uit Den Bosch zijn eerste toptienklassering. Daarmee was de debutant helemaal in de wolken. "Dit was een fantastisch weekend met veel gevechten op de baan. Die toptienpositie is een mooi cadeau voor het uitstekend geleverde werk van het team", zegt Steven met een grote glimlach.

De snelle tijden in de kwalificatietraining waren een voorbode op het goede weekend. Ook al baalde hij van de tijdelijke chicane ter hoogte van de Slotermakerbocht, toch beloofde een twaalfde en dertiende startplaats veel goeds. "De eerste trainingen verliepen niet lekker, maar in de kwalificatie leek ik wel te vliegen. Zelfs toen haalde ik één voor één mijn directe concurrenten in", zegt Van der Ploeg.

Eerste toptienfinish
De start van de eerste wedstrijd begon goed met één positie winst. Maar door een gestrande auto in de Tarzanbocht werd er met de rode vlag gezwaaid en dat betekende dat de startprocedure opnieuw werd ingezet. Een tiental minuten later vertrok de Brabander opnieuw vanaf plaats twaalf, maar stootte in de eerste bocht door naar de tiende stek. Deze plaats verdedigde de Bosschenaar met hand en tand en dat trok de aandacht van de televisiecamera's. "Ik had Kim van den Berg en Tim Hummel achter me en zij zijn veel sneller dan dat ik ben. Maar ik probeerde er zo lang mogelijk voor te blijven", vertelt Van der Ploeg die uiteindelijk wel werd ingehaald, maar vervolgens nog enigszins in de buurt kon blijven. "En ik had zelfs nog zicht op het middenveld, dus dat was geweldig. Ik merkte dat ik de snelheid uit de kwalificatie kon vasthouden in de race en ook bleef ik mijn directe concurrenten gemakkelijk voor." De twaalfde eindpositie stemde de enthousiaste coureur tevreden. Pas na de tweede wedstrijd werd duidelijk dat twee tegenstanders waren gediskwalificeerd en Van der Ploeg opschoof naar de tiende plaats.

Breed maken
In de tweede race knokte de rijder met startnummer 36 vrolijk verder. Joost van den Akker en Jos Veldboer waren zijn grootste tegenstanders en het lukte alleen Van den Akker om aan de Swift van Steven voorbij te komen. In het begin kreeg Van der Ploeg bezoek van Mike Hesse, de coureur die van pole position vertrok en in de Tarzanbocht in de rondte werd getikt. "Hij had grote moeite om mij passeren. Blijkbaar kan ik me heel breed maken", lacht Van der Ploeg, wetende dat hij Hesse niet voor altijd achter zich kon houden. "Vervolgens probeerde Joost mij links en rechts in te halen. Vooral bij het aanremmen van de Tarzanbocht was hij gevaarlijk. Uiteindelijk zat hij aan het einde van de wedstrijd zodanig naast me, dat ik hem niet meer kon tegenhouden." Een fraaie elfde klassering was het resultaat van twaalf ronden keihard werken.

Zwetend verdedigen
"Dit was absoluut een geslaagd weekend. Ik vond het super stoer om het gevecht aan te gaan met Jos en Joost, vooral omdat zij meer ervaring hebben. Ik heb zwetend achter het stuur heel de race verdedigend gereden. Wederom heb ik tijdens de wedstrijden mijn kwalificatietijd verbeterd, dus ik weet dat er nog meer in zit. We hebben nog één weekend op de kalender staan en dan hoop ik op eigen kracht de toptien te bereiken."

De laatste twee wedstrijden van de Formido Swift Cup worden verreden op 15 en 16 oktober tijdens de Formido Finaleraces op Circuit Park Zandvoort.

Het raceavontuur van Steven van der Ploeg is met tekst, foto's en onboard video's te volgen via www.f13racing.nl.

Deel: ' Steven van der Ploeg behaalt eerste toptienfinish in Swift Cup '
Lees ook