Stichting Kunstrijden Nederland begint seizoen in ‘s-Hertogenbosch


De Stichting Kunstrijden Nederland (SKN) houdt vanaf 13 tot 19 juli haar eerste Top-trainingsstage van dit seizoen in het Sportiom te ‘s-Hertogenbosch.

'S-HERTOGENBOSCH, 20150616 -- SKN is een non-profit organisatie en een initiatief van voormalig kunstrijcoryfee Joan Haanappel. Zij besloot in oktober 2008 tot de oprichting van SKN na diverse gestrande pogingen om in samenwerking met de KNSB het Nederlandse kunstrijden weer op de kaart te zetten.

Joan Haanappel: “Na de successen van Sjoukje Dijkstra en mij in de zestiger jaren en het succes van Diana de Leeuw in de zeventiger jaren speelde geen enkel Nederlands talent een rol van betekenis in het internationale kunstrijden. Er is voldoende kunstrijtalent in ons land. Echter de financiële middelen ontbreken om deze jonge sporters de juiste faciliteiten te bieden om zich te ontwikkelen. Dit heeft gedeeltelijk te maken met de populariteit van het Nederlandse hardrijden dat veel meer aandacht genereert. SKN zet zich in om talentvolle kinderen de kans te geven hun dromen te realiseren. Kunstrijden is de oudste, de grootste en de meest bekeken Olympische wintersport. Er mag geen Nederlands talent meer verloren gaan.”

Met Joan Haanappel als voorzitter en Sjoukje Dijkstra als ambassadrice/bestuurslid heeft SKN zich als belangrijkste doel gesteld om het Nederlandse kunstrijden binnen een aantal jaren naar een hoger niveau te tillen.

Joan Haanappel: “Zou het niet geweldig zijn als we in 2018 tijdens de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang kunnen genieten van een Nederlandse deelnemer bij het kunstrijden?” 

Een van de speerpunten van SKN zijn de vier Top-trainingsstages. Dit zijn intensieve trainingskampen, georganiseerd door SKN.

Voor deze topstages nodigt SKN de wereldbefaamde Canadese topcoach Manon Perron uit om naar Nederland te komen. SKN heeft met Perron dertien talenten geselecteerd, onder wie de Nederlands kampioenen Niki Wories en Thomas Kennes. Deze talenten krijgen een week lang intensieve trainingen van Manon Perron. Ook is er gedurende een van de vier jaarlijkse stages een topchoreografe. Zij stelt de küren samen, waarna er vele intensieve trainingen volgen om de kür foutloos onder de knie te krijgen. Tevens worden de trainers van de talenten uitgenodigd, zodat kennis kan wordt gedeeld en doorgegeven. Op deze manier hoopt SKN ook de basis van het Nederlandse kunstrijden te kunnen versterken. 

Joan Haanappel tot slot: “Willen we Nederland terugbrengen in de mondiale ijsarena’s dan moeten we een topsportklimaat creëren met optimale trainingsfaciliteiten en met medische, technische en sociale begeleiding. Kortom, een werkomgeving waar succes geen toevalstreffer meer is. Dankzij onze samenwerking met Sportiom en BKV (Bossche Kunstrij Vereniging) kunnen de dertien SKN-talenten gedurende de week van 13 juli tot en met 19 juli weer een stap voorwaarts zetten. Namens de talenten en namens het gehele stichtingsbestuur van SKN zijn wij Sportiom en BKV zeer erkentelijk. En kijken we uit naar een succesvolle SKN-trainingsstage. 


Deel: ' Stichting Kunstrijden Nederland begint seizoen in ‘s-Hertogenbosch '
Lees ook