Ingezonden persbericht


Persbericht

Stichting Vrouw en Muziek presenteert:

Concerto delle Donne

Concerto delle Donne is de titel van een reeks van vier concerten door ensemble La Primavera met medewerking van sopraan Johannette Zomer en countertenor Robert Expert.

Centraal in dit programma staat de wereldlijke vocale en instrumentale muziek van Italiaanse vrouwelijke componisten. De keuze voor wereldlijke muziek van vrouwelijke componisten is bijzonder, omdat het merendeel van de nu bekende muziek van vrouwen uit de 16e en 17e eeuw geestelijke muziek is.

Naar wereldlijke muziek van vrouwen uit deze periode is nog maar op beperkte schaal onderzoek gedaan. Daarom zult u op het programma veelal onbekende werken vinden, waarvan een groot deel nooit eerder in Nederland (en mogelijk Europa) werd uitgevoerd. Bladmuziek in moderne uitgaven van deze werken is slechts beperkt voorhanden. Het ensemble maakt daarom gebruik van kopieën van manuscripten en partituren die zich in diverse bibliotheken in Europa bevinden. Het programma is het resultaat van een intensieve zoektocht door Clémence Comte (zij is als blokfluitiste en artistiek leider verbonden aan La Primavera) en drs. Petra van Langen (zij is blokfluitiste en musicologe en als projectmedewerker verbonden aan Vrouw en Muziek).

Op het programma staan werken van Isabella Leonarda (1620 - na 1700), Barbara Strozzi (1619 - na 1664), Francesca Caccini (1587 ca. 1630), Marieta Morosina Priuli (? - 1665 - ?), Settimia Caccini (1591 ca. 1638) en Rosa Giacinta Badalla (ca. 1660 ca. 1715).

La Primavera

Het ensemble La Primavera is in 1996 door musici van verschillende nationaliteiten vanuit een gezamenlijke passie voor muziek van de laat-renaissance en de vroeg-barok opgericht. Al tijdens het Van Wassenaer Concours in 1996 - het 9e Internationale Concours voor ensembles Oude Muziek - behaalde La Primavera de derde prijs en de prijs van het beste Nederlandse ensemble. In 1998 werd deze prestatie nog overtroffen met de tweede prijs en de publieksprijs tijdens het 10e Van Wassenaer Concours. Sinds de oprichting maakte het ensemble verscheidene concerttournees door Europa. Daarnaast heeft La Primavera verschillende radio-, tv- en cd-opnames gemaakt.

Stichting Vrouw en Muziek

Stichting Vrouw en Muziek heeft als doelstelling het onder de aandacht brengen van het scheppend aandeel van vrouwen in de muziek, zowel in heden als verleden. Dit doet zij onder meer door middel van het organiseren van concertseries.

Wanneer en waar?

2 juni 2002, 15.00 uur: Groningen, Lutherse Kerk

5 juni 2002, 20.15 uur: Utrecht, Geertekerk

6 juni 2002, 20.15 uur: Amsterdam, Engelse Kerk

7 juni 2002, 20.15 uur: Leiden, Lokhorstkerk

Reserveren en informatie

Kaarten à 10 euro en 8 euro (CJP enz.) zijn verkrijgbaar aan de kassa vanaf een uur voor aanvang van het concert. Reserveren kan op werkdagen bij Stichting Vrouw en Muziek, Swammerdamstraat 38, 1091 RV Amsterdam, telefoonnummer: 020 694 73 17.

Deel: ' Stichting Vrouw en Muziek presenteert Concerto delle Donne '
Lees ook