Persbericht Amsterdam Exchanges


15 Jan 1999 Stijgende omzet en dalende prijzen op agrarische termijnmarkt

De agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges kende de afgelopen vijf handelsdagen zowel een stijgende omzet als dalende prijzen. Dit gold zowel voor de aardappeltermijncontracten als voor de contracten op varkens. Een van de redenen waarom de prijzen op de aardappeltermijnmarkt onder druk stonden, waren de aanhoudende importen uit België en Frankrijk. De prijzen voor varkens op de termijnmarkt hadden eveneens te maken met een groot aanbod op de fysieke markt. Een andere reden voor de dalende prijzen voor varkenstermijncontracten was de tegenvallende consumptie van varkensvlees gedurende de kerstdagen en de jaarwisseling.

De slotprijzen op de varkenstermijnmarkt voor het januaricontract daalden van 0,65 eurocent afgelopen vrijdag, naar 0,56 eurocent op donderdag. Deze slotstand betekende een daling van 17,65% in vergelijking met de vorige verslagperiode. Ook het contract met afloopmaand februari leverde flink in. Dit contract kende een slotnotering van 0,618 eurocent, een daling van 15,8% ten opzichte van de vorige slotprijs.
De omzet in varkenstermijncontracten ging in de loop van de week met sprongen omhoog. Werd vrijdag begonnen met 90 contracten, donderdag werd afgesloten met een omzet van 580 contracten. Totaal werden op de varkenstermijnmarkt van Amsterdam Exchanges 1.250 contracten verhandeld.

Ook de prijzen op de aardappeltermijnmarkt daalden. De slotprijs voor het contract met afloopmaand januari daalde van 38 euro op vrijdag (tevens slotnotering van de vorige verslagperiode) naar 31,90 euro aan het eind van deze week. Dit was een verlies van 16,05% vergeleken met het slot van vorige week. Het contract met leveringsmaand juni daalde van 39 euro naar 32 euro. Net als bij de varkenscontracten toonden ook de omzetten op de aardappeltermijn een stijgende lijn in de afgelopen handelsdagen. Uiteindelijk kwam de weekomzet uit op ruim 2.200 contracten.
De aardappelopties waren goed voor een totaal van bijna 400 contracten. Er werden beduidend meer call- dan putopties verhandeld.

De totale omzet op de agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges bedroeg in de afgelopen vijf handelsdagen bijna 4.000 contracten.

© Amsterdam Exchanges / Pers & Public Affairs

Deel: ' Stijgende omzet en dalende prijzen agrarische termijnmarkt '
Lees ook