Stoomlocomotief Bello wordt 1 Miljoen Kilometer Kampioen


HOORN, 20100708 -- De beroemde stoomlocomotief NS 7742, bij vele oudere Nederlanders beter bekend als Bello uit Bergen, gaat haar n miljoenste kilometer op rails afleggen. De `IJzeren Diva' wordt daarmee 1 Miljoen Kilometer Kampioen! De officile mijlpaal zal worden bereikt op vrijdag 16 juli 2010. Dan komt Bello aan met een stoomtram op het station van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik te Hoorn.

Bello. Foto: Cees FrankeMonument

Bello is gebouwd in 1914 en heeft er ruim 95 jaar over kunnen doen om deze respectabele afstand af te leggen. Het grootste deel van de 1 miljoen kilometers reed ze op de gelijknamige tramlijn tussen Alkmaar en Bergen aan Zee, waar ze tot 1955 vele duizenden mensen naar het strand vervoerde en waarbij ze grote bekendheid verwierf. Na jarenlang als monument in Bergen te hebben gestaan, werd ze in een rijdende staat gerestaureerd door de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. In dit levende museum rijdt de locomotief inmiddels alweer 25 jaar.

Kilometerteller

Dankzij een uitgebreide en goed bewaarde administratie van de spoorwegen en het nodige rekenwerk is de mijlpaal nauwkeurig berekend. Bello heeft nu eenmaal geen kilometerteller. De magische grens zal op een bijzondere manier en met veel spektakel worden gepasseerd. Wethouder Roem van Bergen Noord-Holland - waar de locomotief ooit zoveel werk verrichtte, daarbij terzijde gestaan door wethouders Ruppert en Zwagerman van Toerisme van de gemeenten Hoorn en Medemblik, zullen elk een bijzondere bijdrage leveren aan dit moment.

Volgend miljoen

Vanaf 17 juli tot en met 15 augustus zal Bello verder werken aan het volgende miljoen. De beroemde locomotief rijdt in die periode dagelijks van Hoorn naar Medemblik tijdens het uitgebreide vakantieprogramma, dat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik deze zomer organiseert.

Meer informatie over Bello, de 1 Miljoen Kilometer Kampioen en de felicitatiewedstrijd die is georganiseerd voor de prestatie van Bello: www.kilometerkampioen.nl


Deel: ' Stoomlocomotief Bello wordt 1 Miljoen Kilometer Kampioen '
Lees ook