CDA

Maij-Weggen wil stopzetting van Europese subsidie aan primatencentrum in Rijswijk

CDA-Europarlementariër Hanja Maij-Weggen heeft in het Europees Parlement gepleit voor stopzetting van de Europese subsidies aan het primatencentrum in Rijswijk. Volgens Maij-Weggen leven de primaten (chimpansees en orang-oetangs) in het centrum onder erbarmelijke omstandigheden. "Dieren die voor 99 procent gelijk zijn aan mensen, zitten er in veel te kleine hokken ziek te zijn. Ze zijn geïnfecteerd met hepatitis en andere virussen. Het is doodzielig en meer dan verdrietig", zegt Hanja Maij-Weggen.

Tevens bekritiseert Maij-Weggen het feit dat de Nederlandse regering het centrum niet onmiddellijk wil sluiten. "Er is een brede consensus in alle EU-lidstaten dat je dit soort proeven niet meer doet. Deskundigen verzekeren mij dat er allang alternatieven zijn. Ik begrijp ook niet dat Nederland dit nog toestaat. We zouden ons toch wel met nuttiger zaken kunnen bezighouden."

Het centrum in Rijswijk is het enige in Europa waar primaten voor medische experimenten worden gebruikt.

De jaarlijkse Europese subsidie is cruciaal voor het centrum, omdat deze ongeveer de helft van de begroting van het centrum beslaat. De rest is afkomstig van de Nederlandse overheid en uit vrije middelen.

Hanja Maij-Weggen kan op brede steun rekenen, zo bleek in het Europees Parlement.

Deel: ' Stopzetting Europese subidie aan primatencentrum Rijswijk '
Lees ook