NVMP

Basisscholen recyclen elektrische apparaten

Zoetermeer, 1 oktober 2001

PERSBERICHT

Stork Worksphere ICT ondersteunt recycleactie
Basisscholen recyclen elektrische apparaten

Vanaf maandag 1 oktober starten de eerste tweehonderd basisscholen in Nederland met het inzamelen van kleine elektrische apparaten die vervolgens worden gerecycled. Goed voor het milieu én voor de scholen zelf. Zij verdienen er namelijk een nieuwe multimediacomputer mee. Bovendien krijgen de scholen een speciaal lespakket over recyclen aangeboden. De inzamelactie is een initiatief van de Stichting NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) in Zoetermeer en wordt ondersteund door Stork Worksphere ICT. Vorige week werd het contract tussen Stork en de NVMP ondertekend voor de levering van 1.000 Compaq multimediacomputers.

Nederlanders zijn inmiddels aardig gewend aan het inleveren van hun kapotte, grotere apparaten zoals stofzuigers en friteuses. Afgedankte kleine elektrische apparaten zoals elektrische tandenborstels, haarföhns, citruspersen en boormachines verdwijnen helaas nog vaak in de vuilnisbak. Om kinderen én hun ouders erop te wijzen dat het milieu baat heeft bij het recyclen van juist ook deze kleine elektrische apparaten, bedacht de NVMP de inzamelactie.
Elke basisschool die zich voor de actie inschreef en per leerling een klein elektrisch apparaat inzamelt, krijgt een computer cadeau. Bovendien komen basisschoolleerlingen dankzij de actie ook meer te weten over recycling via het lesmateriaal -Radio wordt fietswiel- dat speciaal werd ontwikkeld. Een website ondersteunt dit materiaal. Uiteraard is het doel van de NVMP dat leerlingen en hun ouders ook in de toekomst hun kapotte kleine elektrische apparaten inleveren, bij de gemeente of de winkel, zodat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.

Computer plus advies
Stork Worksphere ICT heeft het contract gekregen voor de levering van duizend Compaqcomputers. Directeur Eric Bouwer: Stork Worksphere ICT vindt het belangrijk om bij te dragen aan de inzamelactie omdat ons bedrijf zo in de eerste plaats een milieuvriendelijk actie kan ondersteunen. Als compaqdealer vinden wij het bovendien nuttig om scholen een moderne computer aan te bieden. Dankzij de actie van de NVMP kunnen wij op ict-gebied ons steentje bijdragen. Bijkomend voordeel voor de scholen is dat Stork de scholen ook ict-adviezen aanbiedt. Zo kunnen scholen dankzij een speciaal berekeningsmodel precies in kaart brengen hoeveel computers en welk netwerk zij nodig hebben om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Tegenwoordig is op elke basisschool wel één of meer computers te vinden, maar slechts weinig scholen beschikken over een netwerk.
De scholen die 1 oktober starten met de inzamelactie, kunnen hun nieuwe computer waarschijnlijk in november al gebruiken. Op 1 november en 1 januari starten respectievelijk de basisscholen in de postcoderegios 3400 t/m 6499 en 6500 t/m 9999 met de inzamelactie. In totaal doen ruim duizend basisscholen mee.

Recyclen verplicht
Jaarlijks gaan ruim drie miljoen kleinere elektrische apparaten bij het vuilnis. Wordt er niets mee gedaan, dan gaat dit materiaal verloren op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Terwijl praktisch alle onderdelen en materialen van deze apparaten opnieuw voor andere producten kunnen worden gebruikt. De NVMP heeft een landelijk systeem opgezet waarbij oude elektrische apparaten efficiënt en milieuvriendelijk worden ingezameld en verwerkt. In de NVMP zijn Nederlandse producenten en importeurs van elektrische apparaten verenigd. Deze zijn sinds het 1 januari 1999 verantwoordelijk voor de recycling van afgedankte elektrische apparaten.

EINDE PERSBERICHT
Foto (rechtenvrij) beschikbaar via het ANP Fotonet en in de Digitale Beeldbank DDC van het ANP.
Op www.scholenrecyclen.nl staat praktische informatie over de actie in de scholen en de leerlingensite is te vinden op www.indetas.nl. Meer informatie over de NVMP: www.nvmp.nl. Voor achtergrond informatie kunt u contact opnemen met Carla Bakker van de NVMP, telefoon: (079) 35 31 394.


01 okt 01 16:16


Deel: ' Stork Worksphere ICT ondersteunt recycleactie Basisscholen '
Lees ook