PERSBERICHT - 2 AUGUSTUS 1999

Bungalowparken 100 procent bezetting

GROTE VRAAG NAAR LAST-MINUTE
VAKANTIES IN EIGEN LAND

Mede door het mooie zomerweer van de afgelopen weken is de vraag bij VVV-kantoren, reisbureaus en de binnenlandse touroperator "VVV Vakanties" naar last-minute arrangementen in Nederland enorm. Bungalowparken zitten tot medio augustus vol. Ook actieve vakanties in eigen land worden volop geboekt.

VVV's, reisbureaus en de Vakantieboekingscentrales geven aan dat het aantal geboekte vakanties in eigen land tot op heden 10 procent hoger ligt dan in de vergelijkbare periode in 1998. Van alle toeristen in Nederland schommelt het percentage Nederlanders die in eigen land op vakantie zijn tussen de 40 procent in de provincie Zeeland tot 95 procent in de provincie Overijssel.

Dit blijkt uit een telefonische enquête van Toerisme & Recreatie AVN onder VVV's en de negen VVV Vakantieboekingscentrales, die samenwerken onder de naam VVV Vakanties.

Bungalowparken vol

Het merendeel van de bungalowparken in Nederland noteert tot en met de tweede week van augustus bezettingsgraden van 95 tot 100 procent. De gemiddelde verblijfsduur tijdens een bungalowvakantie is 1 tot 2 weken. Pas na 13 augustus is er voor wat betreft overnachtingen in bungalows weer enige beschikbaarheid. Volgens de Vakantieboekingscentrale in Zeeland is het een `gekkenhuis'.

De bezettingsgraden in de hotelsector liggen iets lager. Deze variëren van 70 tot 100 procent. Hotelarrangementen zijn qua tijdsduur korter. Ze belopen gemiddeld 4 tot 6 dagen. Met name hotelfietsarrangementen vinden op dit moment gretig aftrek.

Toppers zijn `het rondje Bilderberg in de Veluwe' in Gelderland, het `rondje IJsselmeer' en de Friese `11-Stedentocht'. Alleen de Vakantieboekingscentrales van Limburg en Brabant melden dat de vraag naar fietsvakanties op hetzelfde niveau ligt als verleden jaar.

Aandeel zomer

Het aantal korte toeristische vakanties (2-4 dagen) in de zomermaanden juni, juli en augustus van 1998 steeg met 14 procent in vergelijking met dezelfde periode in 1997: van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen. Het aantal middellange vakanties (5-8 dagen) daalde met 10 procent van 1,8 miljoen in 1997 tot 1,6 miljoen in 1998.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen:

Toerisme & Recreatie AVN
Marcel Baltus
telefoon 071 - 560 59 76 (kantoor) of 070 - 383 43 71 (prive) of 06 - 518 30 155.

Deel: ' Stormloop op vakanties in eigen land '
Lees ook