Gemeente Vianen

Straatjuwelen zijn een succes

De straatjuwelen zijn een succes! Daarom heeft de gemeente Vianen besloten dat de straatjuwelen definitief zullen blijven staan. Deze snelheidsremmers zijn in maart bij wijze van proef geplaatst aan de Kanaalweg ter hoogte van de bibliotheek (bij de Spekbrug). Tijdens de wegwijsdag (24 januari, stadhuis Vianen) hebben leerlingen van het Oosterlicht College projecten over verkeersveiligheid bedacht. De straatjuwelen werden toen door de gemeenteraad als beste project gekozen en vervolgens uitgevoerd. Een maand na de plaatsing van de straatjuwelen is, in de periode van 8 tot en met 16 mei, een snelheidsmeting gehouden.

Snelheid loopt terug
De uitkomsten hiervan zijn vergeleken met een eerdere meting die is gedaan in 2001.
Destijds reed 36% van de motorvoertuigen boven de daar toegestane 50 kilometer per uur.
Na vergelijking blijkt duidelijk dat de straatjuwelen het gewenste effect hebben. Reed vóór de plaatsing 36% harder dan 50 km/h, nu is dit percentage afgenomen tot 4% (zie onderstaande tabel).

Uitschieters
Verder zijn ook de hoge snelheidsuitschieters, van soms wel 90 km/h, eruit. Het zijn vooral deze uitschieters die voor gevaarlijke situaties zorgen. Met de komst van de straatjuwelen is het fysiek onmogelijk geworden om zo hard te rijden. De automobilist moet immers een slingerbeweging maken, waardoor de snelheid behoorlijk afneemt. Bovendien zijn er geen klachten geweest. Kortom, de straatjuwelen hebben het gewenste effect en de scholieren blijken zich goed bewust te zijn van de verkeersveiligheid!

De plaatsing van de straatjuwelen aan de Kanaalweg

Deel: ' Straatjuwelen zijn een succes in Vianen '
Lees ook