Ingezonden persbericht


Strategisch verbond tussen Alcopor en Knauf

De geboorte van de op twee na grootste glaswolproducent ter wereld!

Waver (België), 15 oktober 2001 ? De Duitse Groep KNAUF, één van de belangrijkste producenten van bouwmaterialen ter wereld, neemt 50 % van de aandelen over van ALCOPOR OWENS CORNING (AOC). AOC is een Europese groep die isolatiematerialen vervaardigt, voornamelijk glaswol en geëxtrudeerd polystyreen. De verwachte goedkeuring van deze transactie door de Europese Commissie zal ervoor zorgen dat de operatie zeer binnenkort een definitief karakter krijgt. Het nieuwe AOC-verbond is daarmee een samenvoeging van de ondernemingen Knauf en Alcopor, waarin beide voor 50 % deelnemen.

De overeenkomst tussen ALCOPOR en KNAUF zal ervoor zorgen dat AOC zijn tweede plaats op de Europese markt voor glaswol kan consolideren. De lange en diepgewortelde aanwezigheid van KNAUF in de VS met 4 glaswolfabrieken zal tevens wereldwijd veel perspectieven bieden voor deze activiteit, die daarmee op de derde plaats komt op de wereldranglijst van glaswolproducenten. De vooraanstaande merken THERMOLAN®, voor de minerale wol, en POLYFOAM®, voor het geëxtrudeerd polystyreen, blijven de basis vormen voor de commercialisering en voor het merkenbeleid van de Groep voor de landen op het Europees continent.

Versterking
AOC ontwikkelt binnenkort een programma voor de wijziging van de naam van de onderneming, het logo en een aantal secundaire merken. Dit dient om het vertrek van Owens Corning uit de Groep weer te geven en om de nieuwe identiteit van de Groep te versterken, die gericht is op de Europese werkelijkheid en de nieuwe werkelijkheid voor de aandeelhouders: KNAUF en ALCOPOR. Naast een versterking van de financiële capaciteiten van de Groep, maakt dit verbond het tevens mogelijk om de operationele en strategische synergieën te benutten die de groei en de rentabiliteit van de Groep in Europa zullen verzekeren:

· De technologische knowhow op het gebied van glaswol die AOC in de loop van de afgelopen decennia heeft verworven, wordt aangevuld met de knowhow die KNAUF heeft opgebouwd in de ruim 20 jaar ervaring op het gebied van productie in de VS.

· De aldus ontstane technologische kwaliteit zal ervoor zorgen dat AOC voorop blijft lopen op het gebied van de vervaardiging en de ontwikkeling van nieuwe producten waarnaar vraag is vanuit de markt.
· De omvangrijke vertegenwoordiging van de Groep KNAUF in verschillende Europese landen zal AOC in staat stellen om gebruik te maken van een veel grotere en beter gestructureerde logistieke ondersteuning.
· Het verkoop- en distributienetwerk van KNAUF is een extra pluspunt voor de reeds bestaande verkoopstructuur van AOC. Deze aanpak zal die van Alcopor op de Zwitserse markt aanvullen.

Betere en snellere groei

De Groep AOC zal haar activiteiten voortzetten op basis van de huidige organisatie en structuur. Deze zullen worden geoptimaliseerd door de inbreng van de respectievelijke aandeelhouders. "Ik ben zeer verheugd over het verbond dat met KNAUF tot stand is gekomen. De handelsstructuren waar wij toegang toe zullen krijgen, zullen ervoor zorgen dat wij beter en sneller kunnen groeien op de markten in de Benelux die zich voor de deur van onze fabriek in Visé bevinden," verklaart Jean-François Santicoli, president-directeur van de Groep AOC.

AOC is een van de Europese marktleiders op het gebied van isolatie. De onderneming heeft de vroegere Europese activiteiten van het Amerikaanse Owens Corning overgenomen. Ze verkoopt haar producten in meer dan tien landen en bezit zeven fabrieken in Europa (België, Italië, Spanje en vier fabrieken in het Verenigd Koninkrijk). Ze produceert minerale isolatiematerialen (glaswol en steenwol) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS). 80% van de omzet is afkomstig van de minerale wol. Bij AOC werken ongeveer
1.000 mensen en de jaarlijkse omzet in Europa bedraagt 230 miljoen euro. De onderneming staat op de eerste plaats in het Verenigd Koninkrijk, is nummer twee in Europa op de markt voor glaswol en behoort tot de besten op de andere Europese markten.
alcopor.com en owenscorning.com

Knauf is wereldmarktleider op het gebied van de vervaardiging van bouwmaterialen (gipsplaten en derivaten, chemische bouwproducten en isolatiematerialen zoals polystyreenschuim) en bezit meer dan 100 fabrieken die verspreid zijn over meer dan 30 landen en die zodoende heel Europa, Azië, de VS en Zuid-Amerika bestrijken. Dankzij de technische innovatie en de hoge kwaliteitsnormen loopt Knauf wereldwijd voorop op het gebied van marktontwikkeling. Knauf zet zich in voor het milieu en streeft er in alle productie-eenheden naar, het natuurlijke evenwicht te handhaven. De onderneming heeft meer dan 16.000 werknemers in dienst en realiseert een jaarlijkse omzet van meer dan 3 miljard euro. In de Verenigde Staten vervaardigt Knauf isolatiematerialen zoals glaswol en polystyreenschuim. De onderneming bezit daar vier fabrieken en behoort tot de marktleiders in de isolatiesector. Ondanks zijn grote omvang is Knauf een familiebedrijf gebleven en beschikt daardoor over een grote autonomie. knauf.com

Wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met: communicatie-adviesbureau Bennis Porter Novelli, Monica van de Kerk, 020-5437600; e-mail: mvdkerk@bennispn.nl

Deel: ' Strategisch verbond tussen Alcopor en Knauf '
Lees ook