Ingezonden persbericht


Persbericht

Amersfoort, 7 maart 2003

Streaming Media wordt volwassen

Er zit schot in streaming media, dat is de conclusie die kan worden getrokken uit het Streaming Video Seminar dat afgelopen woensdag in Amersfoort plaats vond. In een volle zaal werd door Nederlandse specialisten de stand van zaken en een toekomstvisie uit de doeken gedaan.

Geen 'sales pitches', maar heldere en inhoudelijk sterke presentaties werden gegeven op het door Inside Technology georganiseerde Streaming Video Seminar. Het gemêleerde publiek luisterde aandachtig naar het bombardement van informatie dat door de enthousiaste vertellers over hen werd uitgestort.

Vooral werd duidelijk dat er bij videostreaming meer komt kijken dan op het eerste gezicht lijkt. Egon Verharen van SurfNet liet zien dat de impact van video op netwerken erg hoog is en dat het kunnen aanbieden van hoge capaciteit video en hoge kwaliteit video een uitdaging is waarvoor veel grensoverschrijdende technologie nodig is die zelf samengesteld of ontwikkeld moet worden. "Content is King, but delivery will rule" werd terecht gesteld. Je films kunnen nog zo mooi en gewild zijn, als je niet in staat bent om ze bij de eindgebruiker te krijgen, dan heb je er niets aan.

Hoe schril is het contrast van SurfNet -met het snelste netwerk ter wereld- met het Internet, waar eindgebruikers over verschillende afspeelsoftware en de meest uiteenlopende soorten verbindingen beschikken. Niet de hoogste kwaliteit maar het hoogste bereik is hier de uitdaging. Content aanbieders zijn door de geringe verspreiding van mediaspelers genoodzaakt om hun materiaal in meerdere formaten tegelijk aan te bieden, zelfs voor meerdere verbindingen zoals modem, ISDN, Kabel en ADSL tegelijk. Omdat streaming video erg veel dataverkeer veroorzaakt kunnen de distributie kosten erg hoog worden. En als er teveel mensen tegelijk gaan kijken dan bestaat de kans dat de infrastructuren van providers bezwijken aan de grote stromen die streaming servers kunnen veroorzaken.

Maar er gloort er licht aan de horizon, aldus Stef van der Ziel van Jet-Stream: Het nieuwe open ISO MPEG-4 formaat wordt naar verwachting snel in alle PC's en ook in consumenten- apparatuur ingebouwd. De doorbraak van breedband Internet in Nederland is definitief: circa éénderde van alle Internet aansluitingen is al een snelle Kabel of ADSL verbinding. Naar verwachting zal het percentage breedband aansluitingen binnen 3 jaar zijn gestegen naar 66% of zelfs 75%. Internetproviders gaan Multicast ondersteunen, daarmee wordt het mogelijk om theoretisch een onbeperkt aantal kijkers te bedienen en ook wordt gewerkt aan decentrale distributie systemen zodat de benodigde capaciteit voor On-Demand video netjes over de diverse providers wordt verdeeld.

Kostenreductie en kostenbeheersing zijn op dit moment de belangrijkste drijfveren voor de introductie van nieuwe producten en diensten: De door Inside Technology gedemonstreerde nieuwe streaming media encoder MGW 2400 van Optibase is veel stabieler dan PC-gebaseerde oplossingen waardoor er bespaard wordt op beheerskosten. De Jet-Stream server biedt in 1 kast ondersteuning voor alle moderne streaming formaten waardoor fors wordt bespaard op licenties, hardware en beheerskosten. De systeemintegratie en automatiserings diensten van Vivesta maken onbemande omzetting van video naar streaming video op grote schaal mogelijk waardoor tegen lage kosten wel 600 uur video per week beschikbaar kan worden gemaakt. De Digital Rights Management tools van DMDsecure maken het mogelijk om investeringen in content en streaming media terug te kunnen verdienen.

Nederland loopt in Europa voorop met innovatie op streaming media gebied, niet alleen door de hoge breedband-dekking maar ook door de stimulerende werking die SurfNet en genoemde bedrijven op elkaar hebben. Er broeit weer iets in medialand, en dat werd tijd!

Meer informatie over dit seminar kan worden verkregen bij: Inside Technology BV
Fortranweg 7
3821 BK Amersfoort
Tel: 033-4558524
Of op de website www.inside.nl

---- --

Deel: ' Streaming Media wordt volwassen '
Lees ook