Gemeente Utrecht

Striptekenares exposeert in Jeugdbibliotheek

Van 30 augustus tot en met 29 september exposeert de Utrechtse striptekenares Wilma van den Bosch in de jeugdafdeling van de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 Utrecht.

Wilma van den Bosch (1956) is in Canada geboren als dochter van Nederlandse emigranten. De heimwee werd alsmaar groter en in 1967 keerde het gezin terug naar Nederland. Wilma volgde de kunstvakopleiding tekenen en handvaardigheid. Na het lezen van een interview met Morris (Lucky Luke) besloot Wilma strips te gaan tekenen. Vele scenario's en tekeningen rolden uit haar pen en uiteindelijk kwam Wilma in aanmerking als Disney-tekenaar. Tegenwoordig is ze in vaste dienst bij de Donald Duck als tekenaar. Daarnaast schrijft ze ook voor Donald Duck en het blad Katrien. Als Disney-tekenaar tekent ze de meest bekende "Disneys" zoals Dombo, Poe en noem maar op.

In 1999 werd haar eerste eigen strip "Prinses Aster, het Licht van Eureka" gepubliceerd in de Donald Duck. Het tweede deel van deze strip "De Voorspellingen van Madam Zora" verschijnt dit jaar en het scenario voor het derde deel is inmiddels bijna af. Het eerste deel "Het Licht van Eureka" wordt binnenkort als album uitgegeven. De tentoonstelling in de jeugdafdeling laat het proces zien van de tot standkoming van de strip "Prinses Aster". Ook andere door haar getekende stripfiguurtjes zijn te bewonderen evenals allerlei voorwerpen -van badpak tot kinderklok- met ontwerpen van Wilma's hand als Disney-tekenaar.

Wilma van den Bosch is ook één van de stripgasten op de Literaire Zondag van 7 oktober waar de Gemeentebibliotheek een gevuld programma presenteert onder de noemer "Strips in de Bibliotheek" Andere gasten zijn o.a.Thom Roep (Donald Duck), Jean-Marc van Tol (Fokke en Sukke), Gerrie Hondius (OPZIJ) en de Utrechtse striptekenaar Albo Helm.

De tentoonstelling is tot en met 29 september te zien tijdens openingsuren van de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167.

laatste update:28 augustus 2001

Deel: ' Striptekenares exposeert in Jeugdbibliotheek Utrecht '
Lees ook