Student betaalt 264 euro per m² kamer (Infographic)


De gemiddelde kamerprijs van 2015 in Nederland ligt op 463 euro per maand met een gemiddelde grootte van 21 m². Dit gemiddelde wordt sterk omhoog gebracht door de populairste en duurste studentenstad van het land: Amsterdam.

AMSTERDAM, 20150414 -- Kamerprijzen Uit onderzoek van Kamers In Nederland over gegevens van 2015 blijkt dat een gemiddelde kamer in Nederland 21 m² groot is en 463 euro per maand kost. Studenten betalen met de huidige gemiddelde kamerprijs jaarlijks dus 264 euro per vierkante meter. Voor een kamer betaal je in elke stad een ander bedrag. De kamers in Amsterdam zijn veruit het duurst. Hier betaal je namelijk gemiddeld €515,- per maand voor een kamer. Daarna volgen Arnhem met €433,- en Utrecht met €398,-. In Tilburg betalen studenten het minste voor een kamer, namelijk €319 euro per maand.

Kamergrootte
De kleinste kamer die op KamersinNederland.nl te huur aangeboden werd, is maar 5 m²groot. De grootste kamer is wel 26 keer zo groot, namelijk 130 m². De variatie in de grootte van studentenkamers is dus erg divers. Maar liefst 68% van de gebruikers van KamersinNederland is vrouw. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat mannen eerder een kamer via via vinden, of dat mannen minder snel op zichzelf gaan wonen en daarom het internet niet gebruiken voor een zoektocht naar een kamer.

Meer studenten en meer betalen
Het aantal studenten in Nederland stijgt tot 2020 met 54.000. De studenten gaan vooral naar grote steden Amsterdam (22%), Rotterdam (9%) en Utrecht (5,5%), dat zegt de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting (pdf). Dit terwijl uit onderzoek van DUWO is gebleken dat deze steden nog steeds een groot tekort hebben aan studentenwoningen. Nota bene meldt ING dat de huurprijzen blijven stijgen. Een einde van het woningtekort is dus nog niet in zicht.

Klik hier voor de infographic. 


Deel: ' Student betaalt jaarlijks 264 euro per m² kamer (Infographic) '
Lees ook