Ingezonden persbericht


W I J W I L L E N G E E N O O R L O G

Gisteren kwamen er 400 studenten naar een spoeddebat op de Rijksuniversiteit Groningen over de aanslagen in de VS. Er kwamen verschillende sprekers aan bod over de vraag wat de aanpak zou moeten zijn tegen terrorisme.

Opmerkelijk was dat, terwijl de meeste 'experts' vage verhalen hadden over de te volgen koers voor de Nederlandse regering, de Amerikaanse professor Kaufman pleitte voor een diepere historische blik op het geheel. Zij stelde dat het de schuld is van een conservatief imperialisme van de VS dat democratie overal ter wereld schendt en zij walgde van het patriotisme dat in haar land aan de gang is. Een enorm applaus viel haar ten deel. Ze refereerde ook aan de protesten in Genua als bewijs dat in het Westen verzet groeiende is tegen de macht van de VS en het kapitalisme.

Daarna was het tijd voor vragen uit de zaal. Vragen die in eerste instantie weinig leken toe te voegen aan het forum. Tot een student benadrukte dat niet terrorisme het grote kwaad is, maar de kloof tussen arm en rijk, dat het niet gaat om 'rechtvaardigheid versus barbarij' noch om 'moderniteit versus islam'. Amerika en het Westen zijn geen bolwerk van democratie en vrijheid. Geen oorlog dus voor een schijndemocratie, maar een vuist maken tegen de dreigende oorlog en de opkomende hetze tegen alles en iedereen die ook maar een beetje Arabisch lijkt.

Daarop een daverend applaus en meer bijdragen die zich tegen een komende oorlog uitspraken. Er was na afloop bij tientallen mensen veel enthousiasme voor de oprichting van anti-oorlogscomité's aan de universiteit en daarbuiten. Professor Kaufman gaf ook aan te willen spreken op toekomstige debatten. Een goede aftrap dus in Groningen voor het overal opbouwen van comité's tegen de oorlog in de aanloop naar de landelijke demonstratie op zondag 30 september.

Noteer deze activiteiten/initiatieven en doe mee:


* De dag dat er bommen vallen:

- Demonstreer om 19.00 uur bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag
- Demonstreer om 19.00 uur bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam
- Demonstreer om 20.00 uur bij de Martinitoren in Groningen Bovendien zullen er witte vlaggen (lakens) aan de huizen worden gehangen, ten teken dat men geen voorstander is van wraak als oplossing, zeker niet als dat betekent dat er nog meer onschuldige mensen slachtoffer zullen worden.


* Woensdag 19 september (vanavond) - 18.30 tot 20.30 uur Na de tragedie in de VS: WAT IS DE TOEKOMST VOOR BUSH' WERELDORDE? Sprekers: Paul Aarts (UvA-docent) en Peyman Jafari (IS) Ronde Zaal UvA - Oudezijds Achterburgwal 237 Amsterdam Aansluitend OPRICHTING anti-oorlogscomité aan de UvA Meer informatie via: 06-24782865 (Peyman).


* Donderdag 20 september - 16.00 uur
OPRICHTING anti-oorlogscomité aan de Vrije Universiteit Amsterdam Verzamelen hoofdingang VU aan de Boelelaan
Meer informatie via: 06-24756743 (Alex).


* Zaterdag 22 september - 14.00 tot 16.00 uur
WIJ WILLEN GEEN OORLOG: verzamelen op de Dam in Amsterdam om met zoveel mogelijk mensen te informeren, flyeren en mobiliseren voor de diverse anti-oorlogsactiviteiten/initiatieven in Nederland Meer informatie via: info@internationalesocialisten.org of bel naar: 06-24782865 (Peyman).


* Maandag 24 september - 16.00 tot 18.00 uur
Na de tragedie in de VS: WAT IS DE TOEKOMST VOOR BUSH' WERELDORDE? Sprekers: Harry van Bommel (SP), René Danen (Amsterdam Anders/De Groenen) en Bart Griffioen (IS)
Zaal 4A-05 in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam Meer informatie via: 06-24756743 (Alex).


* Zondag 30 september
LANDELIJKE DEMONSTRATIE TEGEN DE NIEUWE OORLOG
In Amsterdam of Den Haag. Tijd en precieze plaats volgen z.s.m. Meer informatie via: 030-2714376 of mail: o43@kerkenvrede.nl


* Recent opgerichte informatieve emaillijst over de algehele politieke situatie sinds de aanslagen in de VS en aanverwante activiteiten: https://www.ddh.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/wereldcrisis


* Wil je nu lokaal helpen meebouwen aan anti-oorlogscomité's? Kom naar één van bovenstaande activiteiten of mail naar: info@internationalesocialisten.org of bel: 06-24782865 (Peyman).

W I J W I L L E N G E E N O O R L O G


Deel: ' Studenten in actie tegen oorlog '
Lees ook