Universiteit Twente


PB 99/42 21 april 1999

Studenten organiseren 27e Batavierenrace

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 april klinkt voor de 27e keer het startschot van de Batavierenrace, de grootste estafetteloop ter wereld, georganiseerd door studenten uit Nijmegen en Enschede. Met een deelnemersveld van 7500 lopers verdeeld over 300 teams is dit grootste studentenevement van Nederland dit jaar groter dan ooit.

Ook dit jaar is de start van de Batavierenrace weer in Nijmegen. Om middernacht leidt de voorzitter, verkleed als Batavier, de start in. Zodra het startschot klinkt en het vuurwerk losbarst rent hij voor de lopers uit om ze de weg te wijzen. Die weg van 175 kilometer, opgedeeld in 25 etappes variërend van 3,4 tot 12,4 kilometer, leidt door Duitsland en de Achterhoek naar het universiteitsterrein van Enschede.

Het deelnemersveld bestaat uit hbo- en universitaire studenten uit binnen- en buitenland. De Batavierenrace biedt ieder wat hij of zij zoekt: een spannende wedstrijd of een recreatieve loop. Het wedstrijdelement is vooral te vinden in de universiteitscompetitie. Hierin strijden dit jaar twaalf van de dertien Nederlandse universiteiten om de eer. Daarnaast zijn er nog de gewone teams. De strijd is vanaf de kant tot in detail te volgen door het unieke automatische tijdwaarnemings-systeem en de snelle verwerking van de tijden al tijdens de race door het Wedstrijdsecretariaat.

Eenmaal gestart in Nijmegen met muzikale omlijsting binnen en buiten het universitaire sportcentrum, haasten de lopers zich van wisselpunt naar wisselpunt, op weg naar de finish. Om het deelnemersveld enigszins bij elkaar te houden zijn er onderweg restarts in Dinxperlo, Barchem en Boekelo. Hier wachten de snelle lopers op de langzamere, om vervolgens weer gezamenlijk te starten, in zes startgroepen, zoals ook bij de start het geval is. De restart in Boekelo luidt de slotetappe in, die zowel door dames als door heren gelopen wordt. De slotetappe wordt tevens gelopen door drie Rectores Magnifici - prof. dr. D.F.J. Bosscher van de RU Groningen, prof. dr. T. Sminia van de VU Amsterdam en prof. dr. F.A. van Vught van de UT Enschede - en door directeur M. Klein van het popfestival Lowlands.

Rond vijf uur komen de eerste lopers op de campus van de Universiteit Twente in Enschede aan en worden de winnaars bekend. De finish wordt verlevendigd door lopers die - in de gekste kostuums - strijden om de orginaliteitsprijs. Muziek, een promenade en een videowall kleden de campus verder aan. Om 23.00 uur is de prijsuitreiking.

Afsluitend is er vuurwerk, waarna het grootste studentenfeest van Nederland begint. Met ruim 10.000 man publiek, verspreidt over een groot deel van de campus, duurt het feest nog tot in de kleine uurtjes.

Contactpersoon Universiteit Twente, Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen: B. Meijering, tel. (053) 489 4385, e-mail: b.meijering@veb.utwente.nl

Nadere informatie Casper Plat, tel. (053) 489 3787, e-mail: bata444@utwente.nl

© Universiteit Twente 1999

Deel: ' Studenten organiseren 27e Batavierenrace '
Lees ook