Universiteit Twente


98/126 27 oktober 1998

's Werelds grootste studentenestafetteloop

Studenten organiseren 27e Batavierenrace

Op 24 april 1999, om 00.00 uur precies, klinkt in Nijmegen het startschot voor de grootste estafetteloop ter wereld: de Batavierenrace. Er nemen elk jaar ruim 6500 atleten aan deel, allemaal studenten. Aan dit deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records. Daarnaast is de Batavierenrace het grootste studentensportevenement van Nederland. De inschrijving is nog tot 30 november aanstaande.

De 25 te lopen etappes van de Batavierenrace variëren van 3,4 tot 12,4 kilometer en bedragen een totale afstand van 175 kilometer. Na een feestelijke opening wordt het startschot om klokslag middernacht gegeven op het Universitair Sportcentrum te Nijmegen. Uniek aan de Batavierenrace is dat een groot gedeelte van de race 's nachts wordt gelopen. Om de route niet te veel te belasten en de etappetijden goed te kunnen registreren, wordt er in zes startgroepen gestart. Daarnaast worden er zogenaamde restarts gehouden om te voorkomen dat het veld te veel uit elkaar raakt.

Sinds een paar jaar worden alle tijden geregistreerd met behulp van een ultramodern waarnemingssysteem, dat speciaal voor de Batavierenrace is aangepast. In elk lopershesje is een chipcard geplaatst. Op het moment dat een loper op het wisselpunt het registratiepoortje passeert, wordt zijn tijd automatisch vastgelegd. Op deze manier kunnen de tijden snel en efficiënt worden verwerkt en zijn tussen- en einduitslagen vroeg bekend.

Na de afsluitende etappes worden 's avonds de prijzen uitgereikt en klinkt het startschot voor het Batavierenféést. Duizenden aanwezigen en een aantal over verschillende zalen verspreide bandjes zorgen voor een passend slot van een gigantisch sportevenement voor en door studenten.

Deel: ' Studenten organiseren 27e Batavierenrace '
Lees ook