Studie-uitval voorkomen door meer zelfkennis


Nieuwe test laat zien wat student echt beweegt

BREDA, 20150528 -- Studie-uitval kan voorkomen worden door meer zelfkennis én begeleiding bij het maken van een studiekeuze. Vorig jaar waren er ruim 25.000 vroegtijdige schoolverlaters. Dat kost de samenleving miljarden. Jong volwassenen verdienen meer persoonlijke aandacht en ondersteuning tijdens het studiekeuzeproces, gefocust op de drijfveren van de student zélf. En niet die van de volwassenen om hem of haar heen. Een opleiding die aansluit bij drijfveren is gemakkelijker op te pakken en vol te houden. Maar veel jongeren ‘weten niet wat ze willen’. Speciaal daarvoor ontwikkelde My Motivation Insights de betrouwbare Young Adult Test die in samenwerking met de VU is gevalideerd.

Het maken van de juiste studiekeuze wordt als zeer lastig ervaren. Terwijl de studiekosten steeds hoger worden wanneer de student niet in één keer de juiste studie kiest. En uitvallen werkt ook erg demotiverend. Persoonlijk leed en hoge maatschappelijke kosten kunnen voorkomen worden door met een objectieve test op tijd inzicht te krijgen in de drijfveren en interesses van de leerling zelf zodat de kans op het kiezen van juiste studie groter wordt. 

Zes miljard door uitvallers
Het ministerie van Onderwijs (maart 2015) stelt dat er in het studiejaar 2013/2014 zo’n 25.970 vroegtijdige schoolverlaters waren. De studenten met havo wisselen het meest van studie op het hoger beroepsonderwijs. En de studenten met mbo verlaten de studie het vaakst. Het Research Centrum Onderwijs en Arbeidsmarkt onderzocht dat studenten die uitvallen, herstarten en vertragen de maatschappij bijna 6 miljard euro kosten. Om zowel persoonlijke als economische schade te beperken is het van belang iedereen direct op de studie terecht te laten komen die bij ze past. Om ervoor te zorgen dat het bij die steun wel over de interesse van de jongere gaat, en niet om de mening van de begeleider, is het goed om de studiekeuze objectief en gevalideerd te laten ondersteunen door een drijfverentest. 

Enige gevalideerde test speciaal voor jongeren
Speciaal voor jongeren tussen de 15-25 jaar ontwikkelden My Motivation Insights en de Vrije Universiteit van Amsterdam een gevalideerde test: de Young Adult Test. Na het invullen van de online vragenlijst ontvangt de student digitaal een uitgebreid, persoonlijk rapport dat inzicht geeft in “wat je motiveert en waar je energie van krijgt”. Het laat op basis van kleuren zien wat er wel en niet bij iemand past. Ben je iemand die graag samenwerkt of liever alleen acteert, procesmatig werkt of juist zelfstandig? De test helpt jongeren en ouders/verzorgers en/of leraren om te praten over wat ze drijft en welke invulling daarbij past als het gaat om studie en werk. De onderwerpen in de test zijn volledig toegespitst op jongeren: denk aan opleiding, vrienden, ouders en jezelf ontwikkelen. 

https://mymotivation.com/kleurentesten/jongeren-kleurentest/

Tijdelijke actie voor studenten: wie mensen op de test wijst kan zelf tot €10 korting krijgen op de test die normaal €65 kost.


Deel: ' Studie-uitval voorkomen door meer zelfkennis '
Lees ook