Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Uitspraak over onteigening Bulderbos op 25 september
Milieudefensie start Studio Bulderbos

Amsterdam, 17 september 2001 --- Op vrijdag 21 september begint Studio Bulderbos. Eigenaren en vrienden van het Bulderbos nemen hun intrek in het bos. Daar ontvangen ze gasten en doen ze via internet verslag van wat ze meemaken. De Haarlemse rechtbank oordeelt op dinsdag 25 september rond 10.00 uur of het Bulderbos onteigend wordt. Schiphol heeft de grond nodig om verder te kunnen met de aanleg van de vijfde baan. Op de 25ste verzamelen vele Bulderboseigenaren en sympathisanten zich in het bos om het vonnis af te wachten. Het Bulderbos is nog steeds te koop. Prijs: een beter milieu.

Vanaf 21 september neemt dagelijks een andere groep Bulderbosbewoners zijn intrek in caravans die in het Bulderbos komen te staan. Ze ontvangen gasten (waaronder Paul Rosenmöller, Harry van Bommel, Lydia Rood, Lucas Reijnders en Lenette van Dongen) en doen via internet verslag van de ontwikkelingen ter plekke: www.milieudefensie.nl/bulderbos. Op deze site komen dagboeken, een discussieplatform, een webcam en chatsessies met de gasten en bewoners van Studio Bulderbos.

Dinsdagochtend 25 september verzamelen vele Bulderbosbezitters en sympathisanten zich in het bos om de uitspraak van de rechtbank af te wachten. Rond 10.00 uur krijgen zij bericht van hun advocaat vanuit Haarlem. Bij een goede uitslag vieren ze een feestje. Als de Haarlemse rechtbank Schiphol haar zin geeft, dan worden er ter plekke tenten opgezet om te voorkomen dat Schiphol de grond en de bomen in beslag neemt.

Milieudefensie en de 350 mede-eigenaren van het Bulderbos betoogden tijdens de rechtszitting op 28 juni in Haarlem dat zolang de milieuvergunning voor het gebruik van de vijfde baan niet onherroepelijk is, er geen sprake kan zijn van onteigening. Bovendien vergat Schiphol zes Bulderboseigenaren te dagvaarden.

De Wet Luchtvaart, waarmee de milieubeloften van het kabinet fors worden opgerekt ten faveure van Schiphol, wordt op 8 oktober in de Tweede Kamer behandeld. De claims van minister Netelenbos op een verbetering van het milieu worden steeds ongeloofwaardiger. Afgelopen week waarschuwde het RIVM voor toename van het groepsrisico (kans op een vliegramp boven dichtbevolkt gebied) en vliegtuiglawaai na ingebruikneming van de vijfde baan.

Hieronder vindt u het programma. N.B. Via www.milieudefensie.nl/bulderbos wordt een gedetailleerd programma gepubliceerd. Routebeschrijving naar Bulderbos: zie website

Voor meer informatie
Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333 Milieudefensie Vliegverkeer,
Kees Kodde 020 5507 383 / 06 29 59 38 75

Programma Studio Bulderbos

Elke dag tussen 20.30 uur en 21.30 uur: chatten met de gasten in het Bulderbos op www.milieudefensie.nl/bulderbos. Ook houden de bewoners een dagboek met hun ervaringen bij op de site.

Vrijdag 21 september
14.30 uur werkbezoek gemeenteraad Amsterdam 16.00 uur opening Studio Bulderbos, de caravans worden binnengereden en de gasten nemen hun intrek in het bos.

* Toespraken Wijnand Duyvendak, Roger Vermeiren en Peter Paul Struycken (omwonenden van het Brusselse vliegveld Zaventem)

* Action painting van caravan door kunstenares Patries van Elsen

* Tineke's Magic Show door kunstenaar Danny Drenth

* Onthulling van kunstwerken van kunstenaars Popke Bakker ('Kringlopen') en Ruth Bouwman ('Geluidsbarriere')

* Optreden Gitaresque (flamenco-jazz) gast: Lydia Rood, schrijfster (blijft overnachten)

Zaterdag 22 september

* Onderhoudsdag van het andere Bulderbos (aan de IJweg): maaien en snoeien

* Workshop tenten bouwen: DemoCamp-units, demo- materiaal voor publieksacties
Vanaf 19.00 uur te gast: prof. Lucas Reijnders

Zondag 23 september

* Workshop Wind Drive: bouw zelf een windmolen vanaf 19.00 uur te gast: Harry van Bommel, Tweede Kamerlid SP (blijft overnachten)

Maandag 24 september
vanaf 19.00 uur te gast: Paul Rosenmöller, fractieleider Groen Links en
Lenette van Dongen, cabaretière

Dinsdag 25 september

Manifestatie: Red het Bulderbos! Presentatie: Bob Fosko

Vanaf 10.00 uur bekendmaking vonnis van de Haarlemse rechtbank

Toespraken van:
Alexander de Roo (Europarlementariër Groen Links) Wijnand Duyvendak (directeur Milieudefensie) Alexander Pechtold (wethouder D66, gemeente Leiden)
Luuk Heijlman (wethouder Groen Links Uithoorn)

11.00 uur Ot Azoj klezmerband 13.00 uur Killer Bananazz (surf, rock 'n roll)

Verder: Rinky Dink pedal powered soundsystem en muziek , o.a. Geert Ritsema en de Rhythms of Resistance Sambaband Amsterdam, bouwen van grote Bulderboom, kinderactiviteiten. Vegetarische catering door kollektief Rampenplan

Deel: ' Studio Bulderbos doet verslag van ontwikkelingen '
Lees ook