Rijksuniversiteit Groningen


Persinformatie

Nummer 151 9 november 1999

Periode 15 t/m 21 november 1999

Lezing

Oorlog als passie

Waarom oorlog? Over deze vraag spreekt de militair historicus professor Martin van Creveld op donderdag 18 november. Hij verschilt daarin van mening met Von Clausewitz, die stelde dat oorlog de voortzetting van politiek met andere middelen is. De werkelijkheid

is dat we van oorlog houden, volgens Van Creveld. Oorlogen beginnen immers niet met het doden, maar met bereidheid te sterven. Oorlog is geen rationeel middel in de analyse van Van Creveld, want sterven voor een rationeel doel is absurd. Van Creveld wordt geïntroduceerd door rector magnificus prof.dr. Doeko Bosscher, onder wiens leiding het publiek ook met Van Creveld in discussie gaat.

Martin van Creveld is hoogleraar Militaire geschiedenis en strategie aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Overal ter wereld vervulde hij gastdocentschappen aan universiteiten en militaire academies. Daarnaast is hij een veelgevraagd adviseur van nationale strijdkrachten en ministeries van defensie. Hij is een van twee 'burger'-deskundigen die ooit zijn uitgenodigd om de hoogste staf van het Israelische leger toe te spreken.

Datum en tijd

donderdag 18 november 1999, 20.00-21.30 uur

Spreker

prof. Martin van Creveld

Titel

Why War is Fought (voertaal Engels)

Serie

Eeuwige oorlog

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 60

Deel: ' Studium Generale Groningen Lezing 'Why War is Fought' '
Lees ook