Katholieke Universiteit Brabant


Programma Studium Generale KUB

De Belofte van Rusland

donderdag 23 maart zaal YZ 1
film - voordrachten - discussie - muziek


12.00 uur Film Stalin promised a bridge, Nederland 1996, 40 min, regisseur Gerard Jacobs, winnaar Gouden Kalf 1996 voor korte documentaires


13.00 - 15.00 uur voordrachten en discussie met: Cyrille Fijnaut, hoogleraar Rechtsvergelijking en Criminologie KUB Ben Hermans, docent Russische Taal KUB
Gerard Jacobs, schrijver en filmregisseur, werkte voor NOS, VPRO en de Volkskrant

Omlijst door Russische accordeon-muziek: Oleg Fateev, virtuoze bayanist uit Moldavië, studeerde in Moskou op de Muziek Academie.

Welk rijk is ontstaan in 1991, toen de Sovjet Unie uiteenviel? Is het een rijk met een onmetelijke rijkdom, met gas-, olie- en grondstoffenvoorraden in de Siberische vrieskist? Is het een land met een rijke cultuur, op gang gebracht door schrijvers als Dostojevski, Tolstoj of kunstenaars als Kandinsky en Strawinsky?
Zeker is dat Rusland zich sinds 1991 in een overgangsfase bevindt en dat de overgang niet op alle gebieden even soepeltjes verloopt. Een van de meest opvallende verziekingen van dit land wordt gevormd door het welig tieren van de georganiseerde misdaad. Het feit dat de maffia niet alleen binnen maar ook buiten Rusland opereert, zorgt ervoor dat we nog steeds niet af zijn van de dreiging uit het oosten!
Ook op het gebied van de democratie worden methodes gehanteerd die doen denken aan de sovjetperiode. Na de laatste verkiezingen zet het Kremlin de Doema naar zijn hand met behulp van ouderwetse manipulatietechnieken.

In dit programma zal een blik op het dagelijks leven in Rusland worden gegund. De Russische romantiek is evenals vóór 1991 ver te zoeken, zo zal blijken uit de film en voordracht van Gerard Jacobs. Als eerste westerling reisde hij door onbekend Siberië, naar gebieden die sinds de jaren twintig voor iedere buitenlander gesloten waren. Ben Hermans schetst de algemene lijnen van de Russische geschiedenis. Hij zal dit illustreren aan de hand van enkele grote schrijvers. De rol van de georganiseerde misdaad wordt behandeld door de bekende criminoloog Cyrille Fijnaut: wat is feit en wat is fictie?

Het geheel wordt omlijst door aanstekelijke muziek, ten gehore gebracht door bayanist Oleg Fateev.

De programma's van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld.

Deel: ' Studium Generale Universiteit Brabant Belofte van Rusland '
Lees ook